Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ragoût de porc

Rețeta lui Florin Ionescu

Ragoût de porc

Articol de Florin Ionescu, 01 Iulie 2010, 15:47

2% dintre britanici şi 33% dintre americani sunt obezi. Aşa s-a născut paradoxul francez, căruia fiecare american îi caută dezlegare. S-a dat "vina", la început, pe vinul roşu. Francezii consumă mai mult de 60 de litri de vin roşu pe an, faţă de cei 20 de litri ai britanicilor. Aproape că nu există masă fără un pahar-două de vin. A doua bănuială ar fi că uleiul de măsline care nu lipseste din bucătăria francezului ar fi elixirul care le prelungeşte viaţa. Aproape tot ce bagă francezul în gură se credea că e miraculos - untul, brânza - ceea ce n-a adus decât bucurie producătorilor. Apoi s-a descoperit: ceea ce are într-adevar de vândut Franţa este stilul de viaţă.

Pe lângă cantitatea mare de grăsimi, francezii consumă şi foarte multe legume. În mod tradițional, ei îşi încep masa cu o salată dreasă cu uleiuri sau oţeturi aromate. Pe de altă parte, francezii sunt adepţii calităţii şi nu ai cantităţii. Francezii preferă apa, în cantităţi mari. Sportul nu face parte din activităţile obişnuite, însă un francez va prefera să meargă la serviciu cu transportul în comun sau chiar pe jos. Francezii nu se înfometează, nu urmează diete drastice, dar încearcă să mănânce mai bun şi mai puţin.

„Ragoût de porc” este o tocană franţuzească foarte veche şi cu multe versiuni descoperite în cărţi de bucate, începând cu secolul al XVII-lea, ceea ce dovedeşte că este cu siguranţă una dintre mâncărurile tradiţionale. Caracteristica de bază a unui „Ragoût” este faptul că este gătit la un foc foarte mic şi se permite aromelor să se pătrundă foarte bine. De asemenea poate avea sos foarte dens şi atunci se serveşte cu pâine proaspătă, cartofi sau tăiţei.

Căliţi o ceapă şi carnea de porc tăiată cuburi. Când se rumenesc adăugaţi boiaua, mai lăsaţi pe foc cam 1 minut, după care stingeţi cu supă de carne şi 100 de ml de vin alb. Puneţi şi restul ingredientelor şi condimentelor (400-500 gr ciuperci, 6-8 morcovi tăiaţi tăiţei, o lingură de tarhon) şi lăsaţi la foc foarte mic, câteva ore.

Replica americană : „Când îmbătrâneşti te dor toate”, spune Lawrence Taylor, jucător de fotbal american. "Dimineaţa, când mă dau jos din pat, parcă fac floricele de porumb”.

Etichete : ragot de porc.
Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"