Quesadilla cu piept de pui
Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 15 Februarie 2011, 12:11
Quesadilla este o mâncare tradiţională mexicană, simplă: două tortilla sau o lipie din tradiţia arabă, între care se pune brânză şi se încălzeşte până când brânza se topeşte. De aici se poate crea orice fel de quesadilla, depinde ce mai puneţi ca umplutură: pui, vită, porc sau legume. E uşor de făcut, are legume aproape crude şi carne de pui uşor ameţită în tigaie.
„Quesadilla cu piept de pui” de la www.pranzuldincaserola.ro are ingrediente pentru două porţii: o lipie mare, o jumătate de piept de pui, un sfert de ardei gras roşu şi un sfert de ardei gras verde, o ceapă roşie, un căţel de usturoi, roşii proaspete - una medie sau două mici, 100 g de mozzarella, două linguriţe de parmezan, busuioc proaspăt, ardei iute, sare, piper, ulei de măsline. Pentru sos: o lingură de smântână obişnuită (12%), două linguriţe de ketchup dulce sau iute, o linguriţă de muştar cu boabe, sare, piper.
Căliţi puţin bucăţelele de pui cu o lingură de ulei de măsline, ceapă, usturoi, sare şi piper, pe foc rapid, până îşi schimbă culoarea şi se pătrund. E bine să pregătiţi şi sosul. Puneţi smântână, muştar, ketchup, sare şi piper într-un castron şi amestecaţi-le până se omogenizează. Într-o tigaie bine încălzită puneţi lipia. Încălziţi-o puţin, cu mare grijă, să rămână flexibilă şi în niciun caz să nu devină casantă. Puneţi pe jumătate din lipie ingredientele în această ordine: mozzarella, ardei gras de ambele culori, ceapă şi usturoi, pui, roşii, mozzarella, busuioc, puţin parmezan ras. Puneţi de două ori mozzarella, pentru că umplutura trebuie să se lipească, să cuprindă toate ingredientele şi să le menţină înlăuntrul lipiei. Există şi varianta în care nu folosiţi mozzarella ci un sos Bechamel (unt, făină, lapte, mozzarella, nucşoară rasă) cu care scăldaţi întreaga compoziţie. Pliaţi lipia, aducând partea liberă peste jumătatea pe care aţi pus compoziţia, toată această operaţie se face pe foc nu prea puternic. După pliere, lipia poate deveni crocantă, ba chiar aşa e bine să se întâmple. O întoarceţi şi continuţi să o presaţi. E gata când e bine lipită, când ambele jumătăţi de lipie care au stat în tigaie sunt rumene şi puţin crocante. Tăiaţi quesadilla imediat după ce aţi stins focul şi puneţi sosul aproape.
„Un gourmet care se gândeşte la calorii e ca o curvă care se uită la ceas” – spunea James Beard – decanul bucătrilor americani