Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Pulpe cu muştar şi miere şi vinete usturoiate

Rețeta lui Florin Ionescu

Pulpe cu muştar şi miere şi vinete usturoiate
Foto: @silvia-unaalta

Articol de Florin Ionescu, 03 Septembrie 2010, 05:15

Orice muzeu are un scop, înainte de toate: acela de a preda şi de a argumenta o lecţie. Fie aceasta o lecţie de istorie, de artă sau de orice altceva.

A avea un Muzeu al Satului înseamnă o libertate mai mare de mişcare! Raţionamentul este simplu: nu ne vom uita rădăcinile pentru că ştim a le respecta! Dovada? Avem muzee în care noi, cei de astăzi, le-am depozitat cu grijă, pentru generaţiile de mâine. Am dat măsura interesului nostru ? Ne putem acum întoarce la a imita forme fără raţiune, ne putem întoarce la a proiecta acoperişuri ridicole peste clădirile reprezentative ale urbelor, ne putem întoarce la a îngrămădi munţi de fier şi betoane în cele mai ciudate forme, ne putem întoarce la faţade din polistiren maimuţărind stilul clasic, „ne putem întoarce la jocuri de lumină şi joc de glezne…?” se întreba Horia Dinulescu - doctorand arhitect.

Despre farmecul gastronomic ne vorbesc doar vasele şi uneltele trecutului, niciodată o mămăligă de 2500 de ani, bine conservată şi datată prin metoda carbonului. Nici o salată de vinete pietrificată, deşi ne aflăm în cea mai bună perioadă a anului pentru o reuşită totală.

Pulpe cu muştar şi miere şi vinete usturoiate”, ca să maimuţărim totuşi puţin stilul clasic. Dar în deplinătatea talentelor noastre. Toate astea pentru o după-amiază „fusion” – de inspiraţie indiană. Într-un mojar se pisează 5-6 căţei de usturoi şi sare, se adaugă peste 200 de g de iaurt gras şi, la final, se pune verdeaţa ( pătrunjel şi mentă) şi se amestecă vânjos.

Vinetele se taie felii, de 1 cm, se stropesc cu lămâie, să prevină oxidarea, se sărează şi se lasă deoparte 10-15 min, pe un prosop de bucătărie. Se prăjesc în ulei sau se pun pe grill-ul electric, uns cu ulei, 3-4 minute pe fiecare parte. Apoi, într-o tavă cu pereţii înalţi, sau într-o cutie cu capac, alternăm straturile de vinete cu sos de iaurt şi se lasă la rece 2-3 h.

Pulpele se crestează si se ung cu un sos făcut din miere, muştar, muştar cu boabe şi tandoori masala - condiment indian ce se găseşte şi în magazinele naturiste. Se lasă la rece aproape 2 ore. Pulpele se pun apoi pe o hârtie de copt, se stropesc cu puţin ulei şi se coc 30 de minute. Decorul cere roşii mici şi coapte şi puţin spirit de pe coasta de est a Statelor Unite.

„Fiecare om ar trebui să aibă câteva obiceiuri nesănătoase, ca să aibă la ce să renunţe când încep problemele de sănătate” - Franklin P Jones - jurnalist şi umorist american.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"