Pulpe cu muştar şi miere şi vinete usturoiate
Rețeta lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 03 Septembrie 2010, 05:15
Orice muzeu are un scop, înainte de toate: acela de a preda şi de a argumenta o lecţie. Fie aceasta o lecţie de istorie, de artă sau de orice altceva.
A avea un Muzeu al Satului înseamnă o libertate mai mare de mişcare! Raţionamentul este simplu: nu ne vom uita rădăcinile pentru că ştim a le respecta! Dovada? Avem muzee în care noi, cei de astăzi, le-am depozitat cu grijă, pentru generaţiile de mâine. Am dat măsura interesului nostru ? Ne putem acum întoarce la a imita forme fără raţiune, ne putem întoarce la a proiecta acoperişuri ridicole peste clădirile reprezentative ale urbelor, ne putem întoarce la a îngrămădi munţi de fier şi betoane în cele mai ciudate forme, ne putem întoarce la faţade din polistiren maimuţărind stilul clasic, „ne putem întoarce la jocuri de lumină şi joc de glezne…?” se întreba Horia Dinulescu - doctorand arhitect.
Despre farmecul gastronomic ne vorbesc doar vasele şi uneltele trecutului, niciodată o mămăligă de 2500 de ani, bine conservată şi datată prin metoda carbonului. Nici o salată de vinete pietrificată, deşi ne aflăm în cea mai bună perioadă a anului pentru o reuşită totală.
„Pulpe cu muştar şi miere şi vinete usturoiate”, ca să maimuţărim totuşi puţin stilul clasic. Dar în deplinătatea talentelor noastre. Toate astea pentru o după-amiază „fusion” – de inspiraţie indiană. Într-un mojar se pisează 5-6 căţei de usturoi şi sare, se adaugă peste 200 de g de iaurt gras şi, la final, se pune verdeaţa ( pătrunjel şi mentă) şi se amestecă vânjos.
Vinetele se taie felii, de 1 cm, se stropesc cu lămâie, să prevină oxidarea, se sărează şi se lasă deoparte 10-15 min, pe un prosop de bucătărie. Se prăjesc în ulei sau se pun pe grill-ul electric, uns cu ulei, 3-4 minute pe fiecare parte. Apoi, într-o tavă cu pereţii înalţi, sau într-o cutie cu capac, alternăm straturile de vinete cu sos de iaurt şi se lasă la rece 2-3 h.
Pulpele se crestează si se ung cu un sos făcut din miere, muştar, muştar cu boabe şi tandoori masala - condiment indian ce se găseşte şi în magazinele naturiste. Se lasă la rece aproape 2 ore. Pulpele se pun apoi pe o hârtie de copt, se stropesc cu puţin ulei şi se coc 30 de minute. Decorul cere roşii mici şi coapte şi puţin spirit de pe coasta de est a Statelor Unite.
„Fiecare om ar trebui să aibă câteva obiceiuri nesănătoase, ca să aibă la ce să renunţe când încep problemele de sănătate” - Franklin P Jones - jurnalist şi umorist american.