Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Pulpă de porc împănată cu cârnaţi

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Pulpă de porc împănată cu cârnaţi
Foto: Sara & Miki (www.petitchef.ro)

Articol de Florin Ionescu, 25 Ianuarie 2011, 17:18

Nu există o etimologie sigură pentru termenul de "hot dog", dar două teorii sunt cele mai acceptate. Se crede ca popularitatea termenului e atribuită lui Tad Dorgan, cel care a observat un vânzător ambulant vânzând cârnaţi fierbinţi la un meci şi că acest vânzator a strigat „ia-ţi cârnatul roşu şi fierbinte!” El a caricaturizat scena: un câine șoricar cuibărit într-o chiflă şi strigând „ia-ţi hot dog-ul”! Desenele lui animate cu cârnaţi vorbitori denigrează în general vânzările vienezilor la Coney Island, sugerând că salamurile vieneze conţin carne de câine. Pentru că asta a fost o publicitate proastă, în 1913 Camera de Comerț a interzis termenul de "hot dog".

A doua variantă se referă la cârnaţii "dachshund" (în traducere "câine şoricar"), termen găsit la emigranţii germani în SUA în anii 1800. Ei au adus cu ei la sfârşitul anilor 1800 nu numai cârnaţii ci şi câinii şoricari. Se crede că numele "hot dogs" a început probabil ca o glumă despre câinii germani lungi, subţiri şi mici.

Pentru că un “hot dog” este hrana drumeţului înfometat şi-i vine pe o tavă alături de băutura americană, noi să luăm ideea principală – cârnatul – şi să preparăm „Pulpă de porc împănată cu cârnaţi”, după o idee de Sara şi Miki.

Pulpa de porc se fasonează. Cu un cuţit cu lama îngustă şi lungă, se fac două orificii pe lungul bucăţii de pulpă, care să străpungă bucata. În aceste orificii se introduc cei doi cârnaţi cabanos, cu grijă să nu se rupă cârnaţii. Se freacă apoi toată bucata cu amestecul din ulei de măsline, muştar, cimbru, salvie proaspătă tocată (sau uscată), boia dulce, sare, piper şi se lasă la macerat cam o oră. Înainte de fi pusă la cuptor, se face o crustă în puţin ulei foarte încins, pe toate feţele, se pune în tavă, se adaugă supă şi se acoperă tava cu folie de aluminiu. Se introduce la cuptor, pentru o oră şi 15 minute. După o oră se scoate folia şi se mai lasă la cuptor ca să prindă culoare. Când carnea este gata se aşează pe un platou, se acoperă şi se lasa la odihnă 15 min. şi doar după aceea se taie felii. Garnitura recomandată este cu cartofi dulci sau o salată foarte verde cu lămâie.

Un simpatic şi ironic actor american, George Burns gîndea cam aşa la senectute: „Personal, mă ţin departe de mâncărurile naturale. La vârsta mea am nevoie de cât mai mulţi conservanţi”.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"