Pui în sos dijonez şi iaurt
Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 09 Iunie 2011, 18:34
Oraşul Dijon are vocaţie de capitală a gastronomiei, pentru că bunii săi gospodari ţin aici, în fiecare an, un celebru târg internaţional.
Lansat în 1921, de primarul Gaston Gérard, acest târg încearcă să emancipeze stilul de viaţă şi cultura oamenilor din regiunea Bourgogne, iar în anii impari, „Bienala internaţională de artă culinară” se transformă în supliment de notorietate. Vinurile de Burgundia sunt celebre, la fel este şi la „creme de cassis” (un liqueur de coacăze negre redutabil ce porneşte de la un vin aligoté).
În cultura populară, Dijon este prima capitală a muştarului şi „le verjus” – sucul de struguri albi – este un suc acid ce dă savoarea neegalată a muştarului de Dijon. Specialităţile bucătăriei locale sunt: „escargots de Bourgogne” (melcii preparaţi după o reţetă specială, cu multe verdeţuri şi unt), boeuf bourguignon (mânzat înnăbuşit în vin roşu), jambon persille (jambon în aspic cu verdeţuri), trufele de Burgundia, les œufs en meurettes (ouă fierte cu sos de vin, ceapă şi usturoi) alaturi de eternele brânzeturi şi salate. La dulciuri ei prepară: „pain d’epices” - ceva ce seamănă mult cu turta dulce dar şi cu checul românesc, însă poate conţine fructe confiate şi „les nonnettes” (prăjiturele umpute cu marmeladă şi miere).
„Puiul în sos dijonez şi iaurt” ca la „PetitChef.ro” este ceea ce au reuşit românii să mai traducă şi să adapteze pentru farfuria naţională. Pieptul de pui se condimentează cu sare, piper, boia de ardei şi rozmarin şi se prăjeşte în două linguri cu ulei de măsline. Când sunt gata, se scot pe o farfurie. Ceapa şi doi căţei de usturoi, tocate mărunt, se călesc în uleiul în care s-a prăjit şi carnea. O lingură de făină se desface cu supă de carne şi se toarnă peste ceapă. Omogenizaţi totul, după ce adăugaţi două linguri de muştar cu boabe. Daţi în câteva clocote, apoi puneţi şi carnea preparată. Acoperiţi cu un capac şi lăsaţi totul la fiert, la foc mic, în jur de 10-15 minute. La sfârşit, puneţi 150 de g de iaurt, omogenizaţi şi mai fierbeţi doar un minut. Are vecini buni în cartofii natur sau paste.
„A visa, asta-i fericirea; a aştepta, asta-i viaţa” spunea Honore de Balzac cu al său pântece visător.