Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Pui în sos dijonez şi iaurt

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Pui în sos dijonez şi iaurt
(foto: www.petitchef.ro)

Articol de Florin Ionescu, 09 Iunie 2011, 18:34

Oraşul Dijon are vocaţie de capitală a gastronomiei, pentru că bunii săi gospodari ţin aici, în fiecare an, un celebru târg internaţional.

Lansat în 1921, de primarul Gaston Gérard, acest târg încearcă să emancipeze stilul de viaţă şi cultura oamenilor din regiunea Bourgogne, iar în anii impari, „Bienala internaţională de artă culinară” se transformă în supliment de notorietate. Vinurile de Burgundia sunt celebre, la fel este şi la „creme de cassis” (un liqueur de coacăze negre redutabil ce porneşte de la un vin aligoté).

În cultura populară, Dijon este prima capitală a muştarului şi „le verjus” – sucul de struguri albi – este un suc acid ce dă savoarea neegalată a muştarului de Dijon. Specialităţile bucătăriei locale sunt: „escargots de Bourgogne” (melcii preparaţi după o reţetă specială, cu multe verdeţuri şi unt), boeuf bourguignon (mânzat înnăbuşit în vin roşu), jambon persille (jambon în aspic cu verdeţuri), trufele de Burgundia, les œufs en meurettes (ouă fierte cu sos de vin, ceapă şi usturoi) alaturi de eternele brânzeturi şi salate. La dulciuri ei prepară: „pain d’epices” - ceva ce seamănă mult cu turta dulce dar şi cu checul românesc, însă poate conţine fructe confiate şi „les nonnettes” (prăjiturele umpute cu marmeladă şi miere).

Puiul în sos dijonez şi iaurt” ca la „PetitChef.ro” este ceea ce au reuşit românii să mai traducă şi să adapteze pentru farfuria naţională. Pieptul de pui se condimentează cu sare, piper, boia de ardei şi rozmarin şi se prăjeşte în două linguri cu ulei de măsline. Când sunt gata, se scot pe o farfurie. Ceapa şi doi căţei de usturoi, tocate mărunt, se călesc în uleiul în care s-a prăjit şi carnea. O lingură de făină se desface cu supă de carne şi se toarnă peste ceapă. Omogenizaţi totul, după ce adăugaţi două linguri de muştar cu boabe. Daţi în câteva clocote, apoi puneţi şi carnea preparată. Acoperiţi cu un capac şi lăsaţi totul la fiert, la foc mic, în jur de 10-15 minute. La sfârşit, puneţi 150 de g de iaurt, omogenizaţi şi mai fierbeţi doar un minut. Are vecini buni în cartofii natur sau paste.

A visa, asta-i fericirea; a aştepta, asta-i viaţa” spunea Honore de Balzac cu al său pântece visător.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"