"Prima casă" revine cu ... modificări
Comentariu de Dan Carp
18 Ianuarie 2011, 13:34
După o pauză de două săptămâni, programul Prima Casă revine cu noi modificări pentru 2011. Statul va acorda garanții pentru credite ipotecare în limita unui plafon inițial de numai 200 de milioane de euro, după ce anul trecut, acest plafon a fost de circa un miliard de euro.
Cum s-a dezumflat un program atât de mult trâmbițat în anii trecuți? Prima Casă avea inițial două scopuri: să relanseze creditarea și să relanseze construcțiile. Primul obiectiv a fost atins: în primele 11 luni ale anului trecut s-au încheiat cu 15.000 mai multe credite ipotecare decât în aceeași perioadă din 2009. În privința celui de-al doilea obiectiv s-a eșuat însă lamentabil. Chiar în anul în care a fost lansat programul, în 2009, sectorul construcțiilor de locuințe și-a micșorat volumul cu mai bine de o zecime. Cu toate modificările de la începutul lui 2010, anul trecut a fost cu adevărat dezastruos în această privință, construindu-se cu 40% mai puține locuințe ca în 2009. Explicația este că cei care au apelat la program pentru a se muta într-o casă nouă au căutat să-și cumpere mai degrabă o... casă veche. Potrivit cotidianului Financiarul, trei sferturi din locuințele cumpărate în acest mod erau construite încă dinainte de 1990. Restul se aflau deja în stoc, la dezvoltatorii imobiliari. Nimeni nu a folosit deci banii pentru a-si construi, la propriu, o casă. Guvernanții care promiteau la început 50.000 de apartamente noi ar fi trebuit să arunce un ochi pe site-urile de anunțuri, care la acea dată, la puțin timp după spargerea bulei imobiliare, ofereau mii de locuințe gata construite, la care nu se înghesuia nimeni.
În fața acestui semi-eșec, anul acesta programul a fost conceput mai mic și mai flexibil. Apar două modificări esențiale. În primul rând, băncile vor putea pune gaj pe conturile împrumutatului pentru a nu avea surprize în cazul în care acesta are datorii în alte parți și conturile îi sunt blocate. În al doilea rând, apare posibilitatea reeșalonării, rescadențării sau a modificării valutei creditului acordat. În alte cuvinte, clientul căruia nu-i mai ies socotelile poate găsi înțelegere la bancă înainte să fie dat afară din casă. Pentru o locuință gata construită, statul garantează în continuare 60.000 de euro, iar pentru una aflată încă în proiect, 70.000 de euro. Avantajul clientului e că beneficiază de o dobândă mult mai mică decât cea oferită de un credit ipotecar obișnuit. Și are o șansă, cu ceva ajutor din partea statului, să se mute în casă nouă. Chiar dacă o casă nouă înseamnă de fapt pentru mulți români un apartament de bloc construit înainte de 1990.