Presepiul
Reportaj de Constanța Comănici
20 Decembrie 2010, 09:42
Tradiţia arborelui, coroanei sau a ghirlandelor împodobite, considerate simboluri alte vieţii eterne, îşi are originea în Antichitate. Egiptenii, evreii, chinezii, dar şi popoarele păgâne din Europa au răspândit obiceiul împodobirii casei, pentru a alunga spiritele rele.
În ritualurile scandinave şi în casele din Germania exista tradiţia de a împodobi un brad în apropierea sau în interiorul locuinţei, în perioada Crăciunului. Mai întâi bradul a fost împodobit cu lumânări şi cu o stea reprezentându-i pe cei trei Crai de la Răsărit şi pe pruncul Isus, apoi au apărut primele podoabe de Crăciun, din ce în ce mai sofisticate, odată cu trecerea timpului. Însă, oricât de preţioase ar fi aceste podoabe, niciodată nu lipsesc din brăduţ stelele şi lumânările! În secolul XVIII, împodobirea bradului în perioada Crăciunului devenise o tradiţie în Austria, Suedia, Elveţia, Polonia şi Olanda. Obiceiul a ajuns şi în Anglia, apoi în Statele Unite şi, de aici, până în îndepărtata Japonie sau China. La noi în ţară, în secolul al XIX-lea, creştinii protestanţi şi catolici au adus obiceiul în Transilvania, răspândindu-se apoi în întreg spaţiul românesc.
În prezent, atât străzile, cât şi magazinele, casele, clădirile de orice fel sunt împodobite cu ghirlande, beteală şi beculeţe în luna decembrie, luna cadourilor! Răspândit mai ales la catolici, PRESEPIUL este un aranjament care reprezintă scena Naşterii pruncului Isus.