Prepelițe umplute...
... de Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 04 Februarie 2010, 07:55
“Fast Food versus Slow Food” este dezbaterea momentului, la care unii încearcă să dezbrace conceptul de fast food de straiele lui demonice, iar ceilalţi îşi propun o revitalizare a produselor tradiţionale, fără a se proclama inamicii fast food.
Povestea începe în 1986, la Roma, când jurnalistul Carlo Petrini organizează un protest inedit faţă de inaugurarea unui fast food McDonald’s în Piazza di Spagna, din Roma. În loc să uzeze de mijlocul mult mai brutal folosit de un agricultor din Franta, care a intrat cu tractorul într-un McDonald’s din Paris, Petrini s-a multumit cu un protest paşnic, prin care influenţei globalizante şi uniformizante reprezentate de McDonald’s i s-au opus cetăţeni care pur şi simplu mâncau paste în faţa hulitului restaurant.
Petrini a înteles că industrializarea tot mai accentuată a pieţei alimentare şi influenţa globalizantă a acestui proces, conduc implacabil către standardizarea gusturilor şi anihilarea diversităţii a mii de varietăţi de mâncare. Ceea ce părea la început o mişcare de protest sortită eşecului şi-a găsit însă adepţi pe cinci continente, astfel încât Mişcarea Slow Food are astăzi mai mult de 80.000 de membri, în peste 50 de ţări.
Secretul succesului? Probabil felul în care Petrini şi tovarăşii săi au ştiut să-şi explice scopurile şi să convingă lumea că ideile lor nu reprezintă doar mofturile unor nostalgici romantici, ci au o miză serioasă. Rezultatul? Este vizibil, poate, în felul în care Italia a rămas ţara diversităţii culinare, cu un turism înfloritor, cu mii de feluri de brânzeturi, salamuri şi vinuri de succes mondial.
Şi pentru că natura ne încurajează, să alegem din reţetele vînătorilor „Prepeliţele umplute”.
Patru prepeliţe curăţate se fezandează într-un vas mai adânc, aproximativ 3-4 ore, la frigider sau cu o seară înainte de momentul preparării. Se toarnă peste ele un amestec făcut din 100 ml ulei, 150 ml vin alb demisec, 100 ml apă, sare, piper, o linguriţă de boia, o lingură de verdeaţă mărunţită.
Preagătirea compoziţiei cu care se vor umple prepeliţele: se taie bucăţele mici 200 de gr. de ficat de pui, ficatul de prepeliţă, cîteva ciuperci şi rondele fine de ceapă verde.
Într-o tigaie, se pun la incins în ulei de măsline, ficatul, ciupercile şi ceapa verde. Se condimentează după gust şi se lasă la foc mic aproximativ 10 minute. Cînd este gata această compoziţie, se lasă la răcit. Se adaugă miez de pâine înmuiat în lapte (apoi stors) şi un ou întreg. Se umplu prepeliţele şi se aşează într-o tavă cu pereţii înalţi. Se toarnă peste ele compoziţia în care au stat la macerat şi se introduc în cuptor la foc mic. Dupa 10-15 minute se poate mări focul.
Se servesc calde cu garnitură de cartofi nature … şi o mâncare nu este neapărat esenţială, doar pentru că, întâmplător, fiul tău nu poate să o sufere … - Katherine Whithertorn – scriitoare britanică, jurnalistă şi umoristă.