Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Prăjitura cu morcov

Propunerile gastronomice ale lui Florin Ionescu

Prăjitura cu morcov

Articol de Florin Ionescu, 15 Martie 2011, 13:49

Unii postesc ajunând mai ales vinerea. Și e foarte bine, spunea părintele arhimandrit Sofian Boghiu, un mare duhovnic ortodox şi pictor bisericesc. Pentru că postul şi ajunarea dau bun prilej organelor noastre celor dinlăuntru să se repare - această "uzină" care suntem noi înşine şi care merge ca un automat. De pildă, nu ne dăm seama când se transformă pâinea în energie. Şi când postim, se bucură tot lăuntrul nostru, ne spune "mersi", pentru că se reface aievea. Aşadar, cine ţine post cu regularitate îşi face el însuşi foarte mult bine.

Stufatul de mazăre” şi „Prăjitura cu morcov” spuse de maica Iuliana Ciobanu de la trapeza Catedralei mitropolitane din Iaşi, pot face interesantă o cină în post.

Mazărea şi ciupercile se spală cu apă călduţă. Ceapa şi usturoiul se taie mărunt, iar ardeii şi roşiile se taie felii. Se amestecă totul, se pune ulei sau margarină, se asezonează cu sare, piper, apă şi se lasă la cuptor până scade. La sfârşit se adaugă verdeaţă tăiată mărunt.

Pentru o „Prăjitură cu morcov” se rade morcovul prin răzătoarea mică, se freacă apoi cu zaharul si se pune la călit. După ce a scăzut zeama, se adaugă margarina şi se lasă la răcit. Se adaugă făină, bicarbonat, se amestecă bine şi se împarte aluatul în două. O jumatate de aluat se întinde în tavă (tava este unsă cu margarină şi tapetată cu făină) peste care se aşează un strat de gem de prune sau oricare alt soi, după care se acoperă cu cea de a doua jumătate de aluat şi se pune la cuptor.

Oamenii vorbesc despre locul lor în Paradis de parcă şi le-ar fi rezervat la casa de bilete” – viziunea liberă a poetului şi eseistului britanic Leigh Hunt.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"