Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Postul Crăciunului (V)

Comentariu de Florin Ionescu

Postul Crăciunului (V)
Fotografie preluată de pe www.crestinortodox.ro

Articol de Florin Ionescu, 23 Noiembrie 2010, 14:31

Principele Charles al Marii Britanii a scris o carte de bucate, Principele Henric al Danemarcei a scris o carte de bucate, dar şi alţii. Este o tradiţie care continuă în familiile regale şi cred că va fi frumos să facem la fel şi în România. Încercăm să ne integrăm astfel în Europa caselor regale.

Sunt prezentate şi reţete simple, dar şi altele, complicate. Cititorii vor alege ce le place mai mult, spunea Princeipesa Margareta a României într-un dialog cu Simona Lazăr (poetă, jurnalistă şi editoare), dialog legat de apariţia volumului „Carte regală de bucate”, semnat de principesa Margareta şi lansat la Târgul Gaudeamus, la standul Editurii Curtea Veche.

Nu stăm cu orele la masă” – povesteşte Principesa. “De regulă, mâncăm un singur fel. Numai când sunt aici regele şi regina mâncăm şi un desert. Principele Radu şi cu mine nu mâncăm, de obicei, deserturi. Doar, din când în când, fructe, iaurturi... În rest, totul e foarte simplu: o salată, poate un piept de pui la grătar... Dar mâncăm mai mult vegetarian decât cu proteine. Şi nu există nici un ceremonial, pentru că suntem singuri. Există un chelner şi el ne ajută la masă, şi asta e totul. Noi am avut exemplul bunicii mele, Regina Elena, când am fost la Florenţa, unde ea a trăit mulţi ani. La ea exista un fel de ritual simplu, fără mari pretenţii. Ceea ce e important este respectarea unor norme de politeţe, de bune maniere... Pentru că astfel ne manifestăm respectul pentru ceilalţi care stau la masă cu noi. De exemplu, la masă nu se foloseşte telefonul mobil, nu se ridică nimeni până nu s-a terminat mâncarea... Nu ne place însă ca acest ritual (inclusiv serviciul) să fie artificial şi formal, ci relaxant şi prietenos. Dacă este un şef de stat care vine la masă, atunci, adevărat, e mai formal şi avem mai multă grijă. Noi mâncăm mâncare obişnuită, simplă, iar mesele au o durată scurtă” – povesteşte Princeipesa Margareta a României.

Cartofi umpluţi cu orez” de pe portalul „crestinortodox.ro” n-au o rezonanţă princiară, dar fiţi convinşi că vor fi acceptaţi la orice masă cu aceeaşi curiozitate.

Se curăţă 1,5 kg de cartofi, se taie în două şi se scoate miezul. O ceapă tocată mărunt se căleşte în ulei. Peste ceapă se adaugă 100 de g de orez, 250 de g de ciuperci opărite şi 4 căni de apă. După ce orezul a fiert, se sărează se piperează şi se pune şi mărar. Cu această compoziție umpleţi cartofii scobiţi. Aşezaţi cartofii într-un vas şi vasul la cuptor pentru circa 30 minute. Când sunt gata, adaugaţi bulion desfăcut în apă. Cartofii mai pot sta la cuptor încă 10-15 minute, ca să se pătrundă şi să-l contrazică pe Joey Adams – actor şi scriitor american: „În ziua de azi, doi oameni pot trăi la fel de ieftin ca o familie numeroasă pe vremuri” .

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"