Postul Crăciunului (V)
Comentariu de Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 23 Noiembrie 2010, 14:31
Principele Charles al Marii Britanii a scris o carte de bucate, Principele Henric al Danemarcei a scris o carte de bucate, dar şi alţii. Este o tradiţie care continuă în familiile regale şi cred că va fi frumos să facem la fel şi în România. Încercăm să ne integrăm astfel în Europa caselor regale.
Sunt prezentate şi reţete simple, dar şi altele, complicate. Cititorii vor alege ce le place mai mult, spunea Princeipesa Margareta a României într-un dialog cu Simona Lazăr (poetă, jurnalistă şi editoare), dialog legat de apariţia volumului „Carte regală de bucate”, semnat de principesa Margareta şi lansat la Târgul Gaudeamus, la standul Editurii Curtea Veche.
“Nu stăm cu orele la masă” – povesteşte Principesa. “De regulă, mâncăm un singur fel. Numai când sunt aici regele şi regina mâncăm şi un desert. Principele Radu şi cu mine nu mâncăm, de obicei, deserturi. Doar, din când în când, fructe, iaurturi... În rest, totul e foarte simplu: o salată, poate un piept de pui la grătar... Dar mâncăm mai mult vegetarian decât cu proteine. Şi nu există nici un ceremonial, pentru că suntem singuri. Există un chelner şi el ne ajută la masă, şi asta e totul. Noi am avut exemplul bunicii mele, Regina Elena, când am fost la Florenţa, unde ea a trăit mulţi ani. La ea exista un fel de ritual simplu, fără mari pretenţii. Ceea ce e important este respectarea unor norme de politeţe, de bune maniere... Pentru că astfel ne manifestăm respectul pentru ceilalţi care stau la masă cu noi. De exemplu, la masă nu se foloseşte telefonul mobil, nu se ridică nimeni până nu s-a terminat mâncarea... Nu ne place însă ca acest ritual (inclusiv serviciul) să fie artificial şi formal, ci relaxant şi prietenos. Dacă este un şef de stat care vine la masă, atunci, adevărat, e mai formal şi avem mai multă grijă. Noi mâncăm mâncare obişnuită, simplă, iar mesele au o durată scurtă” – povesteşte Princeipesa Margareta a României.
„Cartofi umpluţi cu orez” de pe portalul „crestinortodox.ro” n-au o rezonanţă princiară, dar fiţi convinşi că vor fi acceptaţi la orice masă cu aceeaşi curiozitate.
Se curăţă 1,5 kg de cartofi, se taie în două şi se scoate miezul. O ceapă tocată mărunt se căleşte în ulei. Peste ceapă se adaugă 100 de g de orez, 250 de g de ciuperci opărite şi 4 căni de apă. După ce orezul a fiert, se sărează se piperează şi se pune şi mărar. Cu această compoziție umpleţi cartofii scobiţi. Aşezaţi cartofii într-un vas şi vasul la cuptor pentru circa 30 minute. Când sunt gata, adaugaţi bulion desfăcut în apă. Cartofii mai pot sta la cuptor încă 10-15 minute, ca să se pătrundă şi să-l contrazică pe Joey Adams – actor şi scriitor american: „În ziua de azi, doi oameni pot trăi la fel de ieftin ca o familie numeroasă pe vremuri” .