Postul Crăciunului (IV)
Comentariu de Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 22 Noiembrie 2010, 17:07
Volumul „Carte regală de bucate”, semnat de principesa Margareta a României, lansat la Târgul Gaudeamus, la standul Editurii Curtea Veche, este un fel diferit de a cunoaşte familiile regale ale lumii.
Cartea nu conţine doar „reţete regale”, cunoscute de principesa Margareta în Anglia, Danemarca şi Italia, de la bunicile sale, de la părinţi, regele Mihai I şi regina Ana, de la surorile şi verii săi, de la principele de Wales, regina Sofia a Spaniei şi ducele de Aosta, ci şi „poveşti cu oameni” - spunea princeipesa Margareta într-un dialog cu Simona Lazăr, poetă, jurnalistă şi editoare. „Fiecare capitol cuprinde amintirile mele, detalii despre prietenia şi legătura noastră de rudenie, un crâmpei din lumea care ne uneşte, contextul cultural şi istoric în care familiile noastre au existat împreună, reţeta sau reţetele şi fotografii. Pentru fiecare dintre ele, am cerut acordul verilor mei, cărora le-am scris scrisori detaliate, le-am cerut reţetele preferate şi fotografii, încercând să le insuflu entuziasmul meu pentru acest volum. Am folosit şi multe fotografii din arhiva mea”, notează principesa, declarându-se sigură că „societatea românească va avea de câştigat din acest travaliu”.
„Noi, la Săvârşin, dăm o atenţie specială elementelor de tradiţie şi folclor românesc. Eu cred că nu e vorba despre o negare; doar că tinerii încă nu au învăţat şi nu au înţeles ce înseamnă tradiţiile româneşti. Când probleme economice vor fi depăşite, se vor apleca şi asupra tradiţiilor. Toate se vor reaşeza. În Anglia, de exemplu, există o mişcare pentru apărarea tradiţiilor, "craft movement" se numeşte. Fenomenul acesta se poate produce şi la noi. Trebuie însă să avem şi o eficienţă comercială, un profit, pentru ca oamenii să poată trăi din aceste meşteşuguri populare. Degeaba sunt frumoase, dacă viaţa noastră nu e mai bună. Eu sunt foarte realistă şi cred că trebuie să facem şi ceva frumos, dar şi util în acelaşi timp. Meşteşugurile pot fi un impuls şi pentru turism, pentru imaginea României, pentru economie, pentru noi locuri de muncă etc” - scria Principesa Margareta a României în volumul „Carte regală de bucate”.
„Plăcinta cu măsline” culeasă de pe portalul „Crestinortodox.ro” poate fi o replică la masa şi obiceiurile princiare. Ingrediente pentru foaie: 3 căni cu făină (căni de 250ml.), 2 ceşti de apă călduţă (ceşti de 150ml.), o ceaşcă de ulei (150ml.) şi sare. Toate ingredientele se amestecă şi se frământă o cocă. Trebuie să fie un aluat destul de uşor de întins. Două cepe şi 250 de g de măslinele se taie mărunt şi sunt puse la călit într-o tigaie. Când s-au înmuiat, se adaugă sare, piper şi puţina apă. Se lasă să fiarbă încet, până ce apa se evaporă. Se pune mărar tocat şi se răceşte. Aluatul se împarte în două. Din fiecare parte se întinde câte o foaie. Pe fiecare foaie se pune jumătate din umplutura de măsline, se ruleaza foaia şi se pune într-o tava întinsă, unsă cu ulei. La fel se procedează şi cu al doilea rulou. Se ung cu puţin ulei şi se pun în cuptorul preâncălzit. Sunt ţin la foc iute 15 minute, apoi se reduce focul şi se mai coc încă 20 de minute, până se rumenesc frumos.