Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Postul Crăciunului (III)

Comentariu de Florin Ionescu

Postul Crăciunului (III)
Radu Anton Roman

Articol de Florin Ionescu, 17 Noiembrie 2010, 15:53

Postul este o practică religioasă foarte veche şi întâlnită pretutindeni. Toate religiile pământului au perioade de post. Ceea ce este specific pentru postul creştin constă tocmai în motivaţia şi semnificaţia acestei perioade.

Creştinismul pune accent nu numai pe ce se mănâncă, ci şi pe cum se mănâncă, astfel încât postul acesta material, de bucate, să fie o treaptă către postul de păcate, spre purificarea fiinţei umane. În cazul celor bolnavi nu este atât de important faptul că renunţă sau nu, la alimente, ci mai mult contează atitudinea acestora faţă de post. Ei pot compensa totul prin rugăciune!

Canoanele bisericeşti au o doză mare de realism. În Canonul 66 apostolic se spune că postul de bucate este doar pentru cei sănătoşi, care pot să se abţină de la alimente. Nu se impun aceleaşi canoane celor bolnavi sau celor care fac munci foarte grele. Practic, dimensiunea materială a postului este reglată cu dreaptă judecată. „Mai grav este dacă omul poate renunţa la anumite alimente şi nu o face", este convins părintele Nicolae Dascălu. Sfatul său este să postim atunci când suntem sănătoşi, pentru că "în viaţa fiecăruia vine momentul când se posteşte foarte greu şi apar destule remuşcări". Cât despre cei care postesc doar prima şi ultima săptămână, preotul Nicolae Dascălu spune că "nimeni nu-l poate păcăli pe Dumnezeu" şi astfel de oameni se păcălesc, de fapt, pe ei înşişi.

În România vegetariană şi grădinăreasã, spanacul se declină corect în substantivele ciorbă, salată, plăcintã, clătitã şi mâncare (cu sau fãră carne) scria Radu Anton Roman, scriitor, om de televiziune şi autorul volumului “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

Ciorba se face cu borş, zarzavat, roşii şi vreo doi cartofi (sau ceva orez) că, subţirică cum e verzitura, nu rezistã singură-n fiertură. Spanacul se spală bine pentru că e plin de nisip; se spală frunză cu frunză în 2-3 ape şi se scurge îndelung. Zarzavatul – ceapă, morcov, pătrunjel, păstârnac – se toacă. Cartofii şi roşiile se taie cubuleţe. Se pun toate la fiert, într-un litru de apã, cam o jumătate de oră, timp în care se fierbe borşul, separat, se toacă usturoiul, se toacă verdeaţa. Dacã zarzavatul a fiert, se pune în ciorbă borşul şi se mai lasă să clocotească bătrâneşte cam cinci minute. Se presară verdeaţa şi se potriveşte de sare şi piper. Spanacul se mai potriveşte şi în salatã, cu lămâie sau oţet subţirel de fructe.

Convingerea lui Dumnezeu este că postul, când este început şi dus pînă la capăt, aduce o mai mare împlinire a credinţei, o pace sufletească mai intensă dar şi o bucurie mai mare a sărbătorii care vine, iar Petre Ţuţea spunea: „Binele şi răul sînt conceptele pedagogiei lui Dumnezeu faţă de oameni”.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"