Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Peşte cu fructe

Comentariu de Florin Ionescu

Peşte cu fructe
Florin Ionescu

Articol de Florin Ionescu, 06 Decembrie 2010, 15:34

Sfântul Nicolae se mai numeşte prin unele părţi din Transilvania şi Sân-Nicoară. Prin Bucovina se crede că Sfântul Nicolae este al doilea sfânt făcut de Dumnezeu, că stă alături de Părintele ceresc, în stânga Lui, şi că în noaptea de către Sfantul Vasile, Dumnezeu şi cu Sfantul Nicolae stau la masă, arătându-se lumii în lumină mare, atunci când cerurile se deschid de trei ori, scria Tudor Pamfile, autorul „Mitologiei poporului român”.



Sfântul Nicolae orânduieşte soarele; cu privire la acest rost însemnat, iată ce scrie George Coșbuc: "Soarele e pus de Dumnezeu să lumineze pământul, dar el, îngrozit de răutăţile câte le vede pe pământ şi sătul de acelaşi drum veşnic, într-una vrea să fugă şi să scape de vederea pământului. Aşa cum umblă el de-a curmezișul peste pământ, de la răsărit spre sfinţit, tot îşi schimbă drumul şi fuge cu răsărirea, când spre miază-zi, când spre miază-noapte, că, doară-doară va putea ajunge odată să facă sfârşit pământului şi el să stea să se odihnească pe cer şi să nu mai aibă de încunjurat pământul. Iar sfârşitul pământului va fi atunci când soarele va ajunge să răsară de la sfinţit şi să sfinţească la răsărit, adică tocmai întors de cum e astăzi".

Dar Dumnezeu nu voieşte lucrul acesta şi de aceea a pus străjer la miază-noapte pe Sân-Nicoară şi la miază-zi pe Sân-Toader, ca să ţie calea soarelui şi să-l abată din cale”.

Astăzi trebuie să încercaţi să-l petreceţi pe Sân Nicoară cu un „Peşte cu fructe” după o idee de Florin şi Gina. 750 de g de cartofii se fac piure, piure-ul se intinde uniform, într-o cratiţă (unsă cu ulei), ca un blat. Se pune blatul în cuptor şi se coace la foc potrivit 10-15 min. Deasupra, se aşează fileurile de cod, fără pieliţe. Codul a fost în prealabil stropit cu câteva picături de lămâie. O ceapă (fin tocată) se rumeneşte, se adaugă salvie, 150 de g de mere şi 100 de g de pere, (fără coaje, seminţe şi cotoare), tăiate cubuleţe. Se călesc 2-3 minute, apoi se adaugă o lingură de făină şi, treptat, 150 de ml de vin alb demisec şi 100 de ml de suc de mere, amestecându-se compoziţia. Se lasă la răcit (5-6 min). Se toarnă jumătate din compoziţie peste fileuri. Se amestecă miez de pâine cu brânză şi caşcaval rase (nu şi în post), se întind peste peşte, se presară boia şi puţin piper. Se toarnă restul compoziţiei şi se presară migdale sfărâmate. Se lasă în cuptor, la foc potrivit, 25-30 minute, până se rumeneşte şi devine ca o plăcintă. Mărarul bine tocat se toarnă peste preparatul fiebinte.

Bucuraţi-vă, poate că, astăzi, japonezii sărbătoresc cu „lăcuste prăjite, cu mujdei de usturoi

Etichete : peste cu fructe.
Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"