Peşte cu fructe
Comentariu de Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 06 Decembrie 2010, 15:34
Sfântul Nicolae se mai numeşte prin unele părţi din Transilvania şi Sân-Nicoară. Prin Bucovina se crede că Sfântul Nicolae este al doilea sfânt făcut de Dumnezeu, că stă alături de Părintele ceresc, în stânga Lui, şi că în noaptea de către Sfantul Vasile, Dumnezeu şi cu Sfantul Nicolae stau la masă, arătându-se lumii în lumină mare, atunci când cerurile se deschid de trei ori, scria Tudor Pamfile, autorul „Mitologiei poporului român”.
Sfântul Nicolae orânduieşte soarele; cu privire la acest rost însemnat, iată ce scrie George Coșbuc: "Soarele e pus de Dumnezeu să lumineze pământul, dar el, îngrozit de răutăţile câte le vede pe pământ şi sătul de acelaşi drum veşnic, într-una vrea să fugă şi să scape de vederea pământului. Aşa cum umblă el de-a curmezișul peste pământ, de la răsărit spre sfinţit, tot îşi schimbă drumul şi fuge cu răsărirea, când spre miază-zi, când spre miază-noapte, că, doară-doară va putea ajunge odată să facă sfârşit pământului şi el să stea să se odihnească pe cer şi să nu mai aibă de încunjurat pământul. Iar sfârşitul pământului va fi atunci când soarele va ajunge să răsară de la sfinţit şi să sfinţească la răsărit, adică tocmai întors de cum e astăzi".
Dar Dumnezeu nu voieşte lucrul acesta şi de aceea a pus străjer la miază-noapte pe Sân-Nicoară şi la miază-zi pe Sân-Toader, ca să ţie calea soarelui şi să-l abată din cale”.
Astăzi trebuie să încercaţi să-l petreceţi pe Sân Nicoară cu un „Peşte cu fructe” după o idee de Florin şi Gina. 750 de g de cartofii se fac piure, piure-ul se intinde uniform, într-o cratiţă (unsă cu ulei), ca un blat. Se pune blatul în cuptor şi se coace la foc potrivit 10-15 min. Deasupra, se aşează fileurile de cod, fără pieliţe. Codul a fost în prealabil stropit cu câteva picături de lămâie. O ceapă (fin tocată) se rumeneşte, se adaugă salvie, 150 de g de mere şi 100 de g de pere, (fără coaje, seminţe şi cotoare), tăiate cubuleţe. Se călesc 2-3 minute, apoi se adaugă o lingură de făină şi, treptat, 150 de ml de vin alb demisec şi 100 de ml de suc de mere, amestecându-se compoziţia. Se lasă la răcit (5-6 min). Se toarnă jumătate din compoziţie peste fileuri. Se amestecă miez de pâine cu brânză şi caşcaval rase (nu şi în post), se întind peste peşte, se presară boia şi puţin piper. Se toarnă restul compoziţiei şi se presară migdale sfărâmate. Se lasă în cuptor, la foc potrivit, 25-30 minute, până se rumeneşte şi devine ca o plăcintă. Mărarul bine tocat se toarnă peste preparatul fiebinte.
Bucuraţi-vă, poate că, astăzi, japonezii sărbătoresc cu „lăcuste prăjite, cu mujdei de usturoi”