Pensiile facultative
Comentariu de Dan Carp
16 Noiembrie 2011, 12:48
Peste 250.000 de români au optat până acum pentru o pensie suplimentară oferită de fondurile care nu țin de stat, conform ultimelor date comunicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Doar în ultima lună, numărul celor înscriși în sistem a crescut cu 1%, iar în ultimul an, cu aproape 18%.
Pentru mai bine de jumătate dintre cei care primesc o pensie facultativă, contribuția este plătită de angajator, iar pentru restul, aceasta e achitata fie de participant, fie de participant împreună cu angajatorul.
Cât de sigure sunt aceste pensii oferite de companiile private în condițiile în care și pensiile oferite de stat nu mai sunt, în ultima vreme, o certitudine? Un indicator ar fi valoarea activelor nete ale fondurilor de pensii facultative. Spre deosebire de fondul de stat, unde banii intră pe o parte de la contribuabili și ies instantaneu pe cealaltă parte sub formă de pensie, banii achitați pentru o pensie facultativă sunt plasați în investiții sigure, cum ar fi titluri de stat, obligațiuni ale unor organisme internaționale sau depozite bancare. În acest fel, banii contribuabilului se acumulează și se înmulțesc, iar la data scadenței, când persoana se retrage din activitate, ajung sa fie destui pentru o pensie confortabilă.
Pe acest principiu, activele fondurilor de pensii facultative din România au crescut cu aproape 35% în ultimul an, în timp ce numărul celor înscriși în sistem a crescut cu doar 18%, ceea ce înseamnă ca investițiile au dat roade. Atâta vreme cât aceste investiții, de altfel, atent supravegheate, sunt sigure, pensia facultativă este o opțiune pentru cei care vor un trai liniștit după retragerea din activitate. Rămân însă milioane de oameni de convins sa mai contribuie la încă un fond de pensii, în afara celui sigur și nu prea, al statului.