Paste orzo cu salată muffaleta
Rețeta lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 06 Mai 2010, 13:02
Spaţiul unui mall oferă un înlocuitor de urbanitate foarte curat, şi asta este, la ora actuală pentru bucureştean, un lucru esenţial. Poate fi numit "efectul fast-food în Estul Europei".
Restaurantele fast-food, concepute după aceleaşi principii ca şi mall-ul, au fost primele care au atras românul de toate categoriile, după 1989. Efectul a fost însă trecător.
Românul a trecut, din 1990 încoace, prin multiple faze de "descoperire" a câte unui aspect al consumului de tip vestic; era ceva nou şi trebuia testat. Restaurantele clasice din Bucureşti erau prin 1994, în continuare, foarte scumpe sau foarte slabe. Plus chelnerii aroganţi care considerau, ca în anii crizei şi ai foametei, că îţi fac o favoare servindu-te. Ironia se ascunde în faptul că restaurantul fast-food, gândit în Vest pentru sărac (sau pentru un middle class oarecare), în Est a devenit "loc de ieşit în oraş". Mall-ul e în vest pentru o anumită pătură socială, ocupată cu munca, puţin cultivată, motorizată şi fără timp să se plimbe prin centrul oraşului şi să-şi aleagă ceva din magazine, sau să meargă la cinematografe mici cu filme alternative, sofisticate.
Într-un fel, e foarte trist că în Bucureşti mall-ul e singurul loc unde găseşti un cinema curat şi o stradă interioară curată. Pînă la urmă, aşa cum în gastronomie au apărut restaurante locale (cu sarmale), care fac deliciul tuturor prin particularitate şi care au deja un public diferenţiat, tot aşa va apărea, treptat, un comerţ urban clasic şi un Corso pe care să te plimbi şi să te laşi văzut, aşa cum se întâmplă în Prenzlauer Berg din Berlin sau în interiorul Ring-ului din Viena. Mall-ul va intra în pătrăţica rezervată lui, ca în oricare altă societate, iar noi ne vom întoarce la sintezele europene pe care bucătăria romanului le acceptă cu naturaleţe - “Paste orzo cu salată muffaleta”.
Combinaţi 1 lingură de usturoi tocat cu 50ml oţet balsamic, 125ml de ulei de masline, 2-3 linguri de zeamă de lămâie, 1 linguriţă de piper proaspăt măcinat şi 1/2 linguriţă de fulgi de chili (dar nu forţaţi mucoasele personale de dragul seriozităţii culinare). Aţi obţinut o marinată în care puneţi: 1morcov tăiat cuburi, 125g ardei roşu copt, 125g de ţelină (tulpină tăiată cuburi), 1/2 de ceapă roşie tocată mărunt, 125g de măsline negre sau verzi (umplute cu ardei). Lăsaţi-o o oră la rece. Adăugaţi paste mici (orzo) pregătite al dente, apoi 250g de brânză feta şi amestecaţi din nou. Se serveşte pe cupe din foi de salată verde (8-10), împodobite cu un moţ de roşii cuburi. Cu această salată, italienii fac un sandwich muffaletta foarte aspectuos, dar muffaletta este şi la New Orleans un emigrant culinar european naturalizat cu toate vizele la zi.