Pasta de brânză cu ardei dulci uscaţi şi ulei picant
Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 01 Septembrie 2011, 14:00
S-o fi stricat bucătăria românească, recunoscută pe vremuri (cel puţin) ca bună executoare şi reproducătoare, sau s-a atrofiat iremediabil papila gustativă naţională greu încercată de dispariţiile subite din galantarele comuniste, de înlocuitorii mediocri şi o proastă dispoziţie cronică în faţa notei de plată?
Radu Anton Roman – regretatul gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, spunea că “România are o bucătărie insulară, stranie, uneori chiar şocantă. Sunt vreo 700 de feluri de bucate româneşti, care aparţin exclusiv culturii noastre. 700 - asta înseamnă doi ani să tot mănânci câte un fel pe zi!”
Mai nou, există şi un "specific" gastronomic românesc impus de restaurante: veşnicul muşchi de porc la grătar cu garnitură de cartofi prăjiţi, ciorbă de burtă şi mititeii. Autorul volumului “Bucate vinuri şi obiceiuri romaneşti”, la Paidea, ar răspunde: “Acestea fac parte din bucătăria aceea miticistă conform căreia micii ar fi singura mâncare românească. Numai că, de exemplu, micii adevăraţi se fac din patru feluri de carne: de vită, de porc, de oaie şi de cal - aceştia sunt micii româneşti de la 1900. Bucătarii români, din păcate, sunt ignoranţi şi mimetici. Ei mimează succese exterioare şi ignoră bucătăria românească. Mai întâi de toate, mimează prost bucătăria străină - nici un turist din lume n-o să vină la noi să mănînce un angemacht în România, pentru că e prost făcut. Preferă să-l mănânce la mumă-sa. Singura şansă a turismului românesc este o gastronomie originală, care trebuie, însă, descoperită”.
“Pasta de brânză cu ardei dulci uscaţi şi ulei picant”, după o idee sintetică lansată de "Smart Gourmet", deschide pofta şi imaginaţia. Amestecaţi 150g de brânză de burduf, de calitate, cu 50g de unt la temperatura camerei şi 80% grăsime, până se omogenizează. Adăugaţi o lingură de ulei picant sau căţiva fulgi de ardei iute uscat sau o linguriţă de boia de ardei iute, puneţi două linguri de fulgi de ardei roşu dulce de la băcanii arabi sau fulgi de ardei dulce uscat şi 5-6 linguri de lapte dulce. Amestecaţi până se omogenizează. Veţi avea o pastă de consistenţa unei smântâni care curge uşor, pe care o veţi lăsa în frigider până a doua zi, când ardeiul uscat se va rehidrata şi va împrumuta brânzei din dulceaţa şi culoarea sa. Merge întinsă pe o pâine prăjită sau diluată în continuare cu lapte dulce pentru a acompania nişte cartofi la cuptor sau natur. Brânza de burduf de calitate merge în amestecuri cu diverse mirodenii care îi adaugă o altă aromă sau îi potentează aroma sa uşor iute, sau cum spuneau anticii: „Tot ce-i necunoscut e socotit minunat”.