Părintele Iustin Pârvu
Mărturisitorii temnițelor comuniste
Articol de Izabela Aivăncesei, 09 Decembrie 2009, 18:36
Părintele Iustin Pârvu s-a născut în comuna Petru-Vodă din judeţul Neamţ în 1918. La 18 ani a intrat ca frate de mănăstire la Durău pentru ca, trei ani mai târziu, să se înscrie la Seminarul Teologic de la Cernica.
Doi ani a fost preot misionar pe frontul de est, ajungând până la Odessa. Implicat în activitatea frăţiilor de cruce, în 1948 este arestat şi condamnat la 12 ani de închisoare. A trecut prin închisorile Suceava, Văcăreşti, Jilava și Aiud. Înainte de a ajunge la "reeducare" la Piteşti, este trimis să muncească în mina de la Baia Sprie, ca deținut. Aici trăieşte una dintre cele mai frumoase sărbători ale Învierii Domnului. În 1960 a fost întrebat dacă "şi-a scos tâmpeniile din cap şi mai crede în Dumnezeu". Pentru că încă mai susţinea existenţa lui Dumnezeu, "banditul" (aşa erau numiţi deţinuţii) a mai primit patru ani de temniţă. Eiberat în 1964, Iustin Pârvu devine muncitor forestier cu domiciliu forţat la Periprava. După 16 ani de temniţă urmează o perioadă în care este preot monah la câteva mănăstiri nemţene.
În 1990 a turnat fundaţia Mănăstirii Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, aflată la 5 km de casa părintească. Tot aici, părintele Iustin Pârvu a pus bazele unui schit de maici, unui spital şi unui azil. Pentru copiii orfani există un aşezământ de care se ocupă maicile de la schit.
![]() | Biserica mânăstirii Sf. Arh. Mihail și Gavril, ctitorie a părintelui Iustin Parvu |
Părintele Iustin Pârvu cântând acasă, în chilia sa. |