Pâinea de ... Crăciun
Comentariu de Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 16 Decembrie 2010, 16:13
Este adevărat că pâinea îngraşă? Este fals. Nu pâinea îngraşă, ci produsele care sunt asociate cu ea, spune nutriţionistul. O felie de pâine are 80 de calorii, iar o felie de caşcaval are 180 de calorii. Desigur, o pâine întreagă îngraşă, dar 1-2 felii la o masă sunt obligatorii.
Pâinea prăjită e mai puţin calorică? Este fals. O felie de pâine prăjită are exact acelaşi număr de calorii ca una proaspătă deoarece prin prăjire se pierde numai apa, deci este doar mai uşoară.
Piinea proaspătă umflă burta? Veţi primi un răspuns afirmativ. La pregătirea pâinii se foloseste drojdia de bere a cărei perioadă completă de fermentaţie este de 12 ore. De aceea este recomandat să fie consumată pâine veche de o zi.
Grahamul sau pâinea cu tărâţe nu îngraşă. Greşit, spune nutriţionistul. Pâinea neagră sau intermediara conţine mai multe tărâţe (fibre) care ajută digestia, însă conţinutul caloric este inferior pâinii albe (230 calorii/100g faţă de 280 calorii/100 g). Pâinea neagră (1 felie = 35g) este mai grea decât pâinea albă (1 felie = 25 g) şi, în final, se ajunge la echilibru, adică o felie de pâine alba 25 g = 1 felie de pâine neagră 35g = 80 calorii.
O „Supă dulce de morcov cu crutoane” poate fi sinteza cea mai bogată în principii la o masă de post. 2 kg de morcovii se rad pe răzătoarea mare. Roşiile crude se dau prin sită şi se zobesc, eliminindu-se cojile. O ceapă se taie mărunt şi 5 cartofi se dau prin răzătoare. Se pun la fiert morcovul ras, cartoful ras şi ceapa. După 10 minute, se adaugă roşiile stoarse şi zdrobite, sare şi se mai dau într-un clocot. Se adaugă bulion (un sfert de borcan), boia dulce (un vârf de lingură), tarhon şi busuioc. Se fierb încă 5 minute. Separat se prepară crutoanele din pâine uscată, tăiată cuburi şi împrăştiată pe o tavă, la cuptor, pentru 10-15 minute.
„Am cochetat cu ideea de a scrie o carte de bucate, scria comedianul Groucho Marx. Reţetele aveau să fie cele obişnuite: cum se prepară pâinea prăjită uscată, nesul, miezul de salată şi prăjiturile cu cacao. Dar, ca element suplimentar de atracţie, m-am dândit să pun un ou ochi pe copertă. Cred că multă lume care detestă literatura, dar adoră ochiurile ar cumpăra-o, dacă preţul ar fi adecvat”