Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Paella

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Paella
Paella Valencia

Articol de Florin Ionescu, 07 Iunie 2011, 10:07

În evoluţia culinară post-decembristă, după arăbisme şi americanisme, macaroanele au devenit "paste" (linguini, tortellini, tagliatelle, penne, cannelloni), toate formele, toate umpluturile, sosurile, condimentele. În bucătăriile de acasă gospodinele încep să arunce în mâncare cardamon, curry, turmeric şi verdeţuri de Provenţa. Apar restaurante fusion - un pic de Orient, un pic de franţuzesc cu o fărâmă creolă, ea însăşi o bucătărie combinată. În plin fusion, un lucru sigur n-a pierit - grătarul.

Un cetăţean complet actual nu este neapărat cel care participă în activitatea agorei (fie şi numai prin vot), ci mai cu seamă consumatorul. Iar campaniile electorale şi campaniile publicitare sunt feţe diferite ale aceleiaşi monede. Participarea sezonieră la solduri este uneori mai importantă decît exprimarea opiniei politice; de aceea strategiile campaniilor electorale au înţeles şi integrat acest fenomen, iar grătarul este la mijloc.

Să ne mai bucurăm de o iluzorie pace electorală cu o paella, exersând gusturi trans-naţionale atît de tentante.

Se încinge uleiul într-o tigaie mare şi adâncă, se adaugă o ceapă tăiată mărunt, usturoiul zdrobit (2-3 căţei) şi pătrunjelul. Se călesc împreună. Se adaugă o linguriţă de şofran, supă de zarzavat sau pui, piept de pui tăiat bucăţi mai mari, 2 ardei graşi tăiaţi fideluţă şi se sotează până când carnea de pui se albeşte. Se toarnă 200 de g de pastă de tomate subţiată cu puţină apă şi zahăr şi se amestecă. Se pun 4 ceşti de orez şi 6-7 ceşti cu apă şi se lasă să dea în clocot. Se sărează, se piperează şi se fierbe. La reţeta clasică valenciană se pun şi creveţi şi, în definitiv, de ce n-aţi lăsa fantezia să producă. Dar, atenţie! După Isaac Asimov (scriitor evreu american născut în Rusia), prima lege a nutriţionismului este: „dacă are un gust bun, înseamnă că-ţi face rău”.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"