Obiceiuri de consum schimbate de criză
Comentariu de Dan Carp
12 Septembrie 2011, 19:17
În 2008, economia României duduia, iar criza era încă departe. Salariile nu se mai duceau integral pe facturi și mâncare, iar consumatorul român era, de la zi la zi, tot mai sofisticat. În 2011 situația s-a schimbat. Alimentele au o pondere mai mare în cheltuielile de consum lunare. Pentru sănătate se cheltuiesc ceva mai mulți bani. Și tot mai mulți bani se cheltuiesc pe țigări și alcool.
Un studiu al firmei de consultanță A.T. Kearney citat în Ziarul Financiar, arată că, într-un buget de cheltuieli mediu lunar de 1500 de lei al unei gospodării, alimentele au o pondere de 42%. În 2008, ponderea era de 40%, pentru cheltuieli lunare de 1300 de lei. Cine cheltuia pe mâncare circa 500 de lei în 2008, acum cheltuie cu 100 de lei mai mult. La fel, ponderea țigărilor și alcoolului în bugetul de consum a crescut de la 6 la 7%. Creșterile nu pot fi puse însă doar pe seama faptului că românii mănâncă, beau și fumează mai mult. La alimente s-au înregistrat în ultima perioadă creșteri de prețuri peste media inflației, iar alcoolul și tutunul au fost taxate mai aspru de autorități.
În schimb, cea mai amplă scădere a fost înregistrată la îmbrăcăminte, de la 5,5 la 3,9%. În schimb, pe facturi se duc la fel de mulți bani ca în 2008 – circa 19% din buget. Cifrele sunt similare cu cele ale vecinilor de la sud de Dunăre. Bulgarii alocă o mai mare parte din buget pentru transport și comunicații, însă nici ei nu cheltuiesc atât de mult pe țigări și alcool, un argument în plus că, după cum propunea blogul Bucharest Life, România ar putea foarte bine sa fie promovată ca secția de fumători a Europei.
Dincolo de cheltuielile de consum, românii reușesc sa pună deoparte aproape de două ori mai puțini bani decât bulgarii și infinit mai puțini decât cetățenii unor țări dezvoltate și cu o solidă cultură a economisirii. Valoarea medie a depozitelor bancare, este, potrivit aceleiași firme de consultanță, ușor sub 1200 de euro. În total, în băncile românești se aflau în luna mai 25 de miliarde de euro, în creștere cu trei miliarde față de aceeași lună a lui 2009. Însă în Bulgaria, valoarea medie a depozitelor este de 1900 de euro, în Ungaria și Polonia, se apropie de 3000 de euro, în timp ce germanul mediu are în bancă peste 20.000 de euro.