Noutăți la Roland Garros 2010
Comentariu de Dinu Dragomirescu
Articol de Dinu Dragomirescu, 22 Aprilie 2010, 14:56
Turneul de la Roland Garros începe anul acesta pe 23 mai, dar biletele s-au epuizat încă de la 28 februarie, mai devreme decât oricând până acum. Și tot pentru prima dată în istoria turneului parizian, nici un bilet nu a fost vândut prin casele de bilete. În contextul în care cererea este de trei ori mai mare decât oferta, toate biletele s-au vândut anul acesta pe internet.
Vânzarea celor 180 000 de bilete puse la dispoziţia publicului pentru ediţia 2010 a început la 15 decembrie anul trecut cu locurile destinate licenţiaţilor Federaţiei Franceze de Tenis. Pentru publicul larg, biletele au fost puse în vânzare ulterior, la începutul lui februarie. Alte circa 20.000 de bilete au fost rezervate firmelor, fie că e vorba de sponsori sau de societăţi care cumpără bilete pentru clienţii lor.
O altă noutate în ce priveşte oferta este faptul că dacă în trecut biletele nu puteau fi cumpărate decât cu bucata, anul acesta ele au fost puse în vânzare „în pachet”. Astfel, de exemplu, alături de un bilet la finala de duminică era vândut şi unul la finala de sâmbătă. Iar fanilor unui anumit jucător li s-a propus nu doar un bilet pentru ziua precisă în care îl puteau vedea jucând, ci şi posibilitatea de a asista la antrenamentele acestuia, de a vizita culisele arenei de la Roland Garros sau de a intra în zona rezervată televiziunii publice sau în restaurantele rezervate clientelei întreprinderilor.
Segmentarea ofertei şi strategia vânzării de bilete „în pachet” au permis organizatorilor să le vândă contra unei sume mai mari decât totalul ce ar fi rezultat din adiţionarea costului biletelor luate individual. Astfel, deşi criza încă nu s-a terminat, preţul locurilor la turneul de la Roland Garros a crescut în acest an cu 15% faţă de ediţia precedentă. În plus, pe internet biletele sunt vândute nominal, ceea ce împiedică vânzarea lor la negru. Un bilet poate fi vândut de un cumpărător altei persoane, dar numai pe internet, astfel încât noul titular este obligat să-şi decline şi el identitatea, ceea ce constituie o garanţie în plus în materie de securitate.