Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Nevastă-mea face o chestie minunată cu resturile: le aruncă

Comentariul lui Florin Ionescu

Nevastă-mea face o chestie minunată cu resturile: le aruncă
Reastaurantul Bristol din Paris

Articol de Florin Ionescu, 25 Februarie 2010, 07:57

Şase restaurante au primit ori au pierdut, în 2009, foarte doritele stele Michelin. Numărul total de restaurante de trei stele Michelin - categorie ce descrie perfecţiunea întruchipată - a ajuns, în lume, la 72 (de la 42 în 2002). Chefi noi, restaurante vechi şi noi, reţete fusion, de-ale casei sau tradiţionale, totul dublat de servicii excepţionale, liste lungi de vinuri alese „pe sprânceană“, eleganţă şi (mai ales!) exclusivitate - acesta ar fi portretul unui restaurant de minimum o stea Michelin. Însă mai multe schimbări nu înseamnă neapărat şi „mai bine“.

Lumea cunoscătorilor este puţin şocată de decizia de anul acesta de a acorda trei stele restaurantului Bristol din Paris, local care, în afara faptului că se află în exclusivista zonă Rue Faubourg Saint-Honoré şi că percepe sume impertinent de mari pentru vinuri disponibile şi în retailul nespecializat, pare a nu avea prea multe argumente spre a se regăsi printre marii campioni ai restaurantelor. Că este un restaurant de top, nu neagă nimeni: Andy Hayler îi acordă 8 puncte din 10, iar ghidul Millau consideră că merită 18 puncte din 20. Andy Hayler menţionează chiar că serviciul este „eficient, aşa cum te-ai aştepta din partea unui loc de un asemenea calibru, însă în niciun caz nu a fost un serviciu cald“. S-ar zice că 800 de euro pentru o masă de două persoane, cu o sticlă de vin alb şi două pahare de vin roşu incluse, ar putea „cumpăra“ puţină amabilitate din partea gazdelor, dar se pare că nu doar românii suferă la acest capitol.
Să ne visăm într-un asemenea restaurant şi să încercăm o „Salată de limbă de porc cu sâmburi de rodie”.

3 bucăţi de limbă de porc se fierb în apă cu sare, se lasă să se răcorească puţin şi se curăţă de pieliţa albă, apoi se taie fâşiuţe. 2 cartofi potriviti, fierţi în coajă si 3 morcovii fierţi se dau pe răzătoarea mare, în vase separate. O sfeclă roşie, curăţată şi fiartă în apă cu sare, se taie fâşiuţe subţiri şi se amestecă cu hrean "stins" cu oţet balsamic. 2-3 castraveţi muraţi se scurg bine şi se taie cubuleţe. 4 ouă de găină şi 4 ouă de prepeliţă fierte (12 minute) şi răcite se taie în două, apoi felii. Pregătim deasemena : 150 g de nuci prăjite puţin în cuptor şi tocate grosier şi 250 g de maioneză. Se scot şi sâmburii de rodie.

Pe platoul pe care vom monta salata aşezăm în centru un pahar şi, de jur împrejurul paharului, aşezăm ingredientele în straturi, în urmatoarea ordine:
1. cartofii amestecaţi din belşug cu piper şi un strat subţire de maioneză
2. castraveţii şi un strat subţire de maioneză
3. jumatate din cantitatea de limbă şi un strat subţire de maioneză
4. morcovul şi un strat subţire de maioneză
5. nucile şi un strat subţire de maioneză
6. ouăle, cu sare şi piper şi un strat subţire de maioneză
7. restul de limbă cu un strat subţire de maioneză
8. sfecla roşie şi un strat consistent de maioneză

Deasupra se presara seminţele de rodie şi eventual se ornează după imaginatie. Se scoate paharul şi se poate servi, alături de remarca lui Herb Shriner – umorist, om de radio şi televiziune: „Nevastă-mea face o chestie minunată cu resturile: le aruncă”.

Etichete : restaurant bristol.
Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"