Nevastă-mea face o chestie minunată cu resturile: le aruncă
Comentariul lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 25 Februarie 2010, 07:57
Şase restaurante au primit ori au pierdut, în 2009, foarte doritele stele Michelin. Numărul total de restaurante de trei stele Michelin - categorie ce descrie perfecţiunea întruchipată - a ajuns, în lume, la 72 (de la 42 în 2002). Chefi noi, restaurante vechi şi noi, reţete fusion, de-ale casei sau tradiţionale, totul dublat de servicii excepţionale, liste lungi de vinuri alese „pe sprânceană“, eleganţă şi (mai ales!) exclusivitate - acesta ar fi portretul unui restaurant de minimum o stea Michelin. Însă mai multe schimbări nu înseamnă neapărat şi „mai bine“.
Lumea cunoscătorilor este puţin şocată de decizia de anul acesta de a acorda trei stele restaurantului Bristol din Paris, local care, în afara faptului că se află în exclusivista zonă Rue Faubourg Saint-Honoré şi că percepe sume impertinent de mari pentru vinuri disponibile şi în retailul nespecializat, pare a nu avea prea multe argumente spre a se regăsi printre marii campioni ai restaurantelor. Că este un restaurant de top, nu neagă nimeni: Andy Hayler îi acordă 8 puncte din 10, iar ghidul Millau consideră că merită 18 puncte din 20. Andy Hayler menţionează chiar că serviciul este „eficient, aşa cum te-ai aştepta din partea unui loc de un asemenea calibru, însă în niciun caz nu a fost un serviciu cald“. S-ar zice că 800 de euro pentru o masă de două persoane, cu o sticlă de vin alb şi două pahare de vin roşu incluse, ar putea „cumpăra“ puţină amabilitate din partea gazdelor, dar se pare că nu doar românii suferă la acest capitol.
Să ne visăm într-un asemenea restaurant şi să încercăm o „Salată de limbă de porc cu sâmburi de rodie”.
3 bucăţi de limbă de porc se fierb în apă cu sare, se lasă să se răcorească puţin şi se curăţă de pieliţa albă, apoi se taie fâşiuţe. 2 cartofi potriviti, fierţi în coajă si 3 morcovii fierţi se dau pe răzătoarea mare, în vase separate. O sfeclă roşie, curăţată şi fiartă în apă cu sare, se taie fâşiuţe subţiri şi se amestecă cu hrean "stins" cu oţet balsamic. 2-3 castraveţi muraţi se scurg bine şi se taie cubuleţe. 4 ouă de găină şi 4 ouă de prepeliţă fierte (12 minute) şi răcite se taie în două, apoi felii. Pregătim deasemena : 150 g de nuci prăjite puţin în cuptor şi tocate grosier şi 250 g de maioneză. Se scot şi sâmburii de rodie.
Pe platoul pe care vom monta salata aşezăm în centru un pahar şi, de jur împrejurul paharului, aşezăm ingredientele în straturi, în urmatoarea ordine:
1. cartofii amestecaţi din belşug cu piper şi un strat subţire de maioneză
2. castraveţii şi un strat subţire de maioneză
3. jumatate din cantitatea de limbă şi un strat subţire de maioneză
4. morcovul şi un strat subţire de maioneză
5. nucile şi un strat subţire de maioneză
6. ouăle, cu sare şi piper şi un strat subţire de maioneză
7. restul de limbă cu un strat subţire de maioneză
8. sfecla roşie şi un strat consistent de maioneză
Deasupra se presara seminţele de rodie şi eventual se ornează după imaginatie. Se scoate paharul şi se poate servi, alături de remarca lui Herb Shriner – umorist, om de radio şi televiziune: „Nevastă-mea face o chestie minunată cu resturile: le aruncă”.