Musacaua cu dovlecei şi ciuperci
Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 30 Iunie 2011, 21:11
Sondajele arată că numărul oamenilor care se ocupă de gătit acasă scade, că mulţi preferă să mănânce în oraş sau să cumpere mâncare semipreparată de la supermarket, dar se înmulţeşte numărul publicaţiilor culinare. O ziaristă de la chioşcul de difuzare a presei poate spune fără somaţie specială că numai acolo are la vânzare cinci sau şase reviste cu reţete.
Şi blogosfera culinară românească e vastă şi cu greutate. Oameni de vârste şi profesii diferite se reunesc în această nouă breaslă interconectată în universul virtual şi sociabilă pe Facebook. Ingineri, profesori, oameni de marketing, gospodine şi mulţi scriitori de apartament, jurnalişti sau foşti jurnalişti se exprimă cu mult talent şi în bună tradiţie a specificului naţional.
Emanuel Ciocu, publicist şi editor al site-ului „cevabun.ro”, scria că “dacă depăşim graniţele, descoperim bloguri culinare cam peste tot pe unde te aştepţi, sau te aştepţi mai puţin, să găseşti români. Cristi Roman, un mai vechi critic de restaurante, e stabilit în Irlanda, Monica-Elizabet e în Brazilia, Laura e în Italia, Cristina în Japonia, Lola în SUA, iar o altă Cristina e în Franţa”. Toţi fac o sinteză a gusturilor pământene şi împrăştie cu asiduitate talentul culinar al românilor fără pretenţii imperialiste, ci cu gândul sincer că vorbele poetului şi eseistului englez Leigh Hunt, sunt vorbe rupte din viaţă şi din tradiţia saloanelor britanice cu pretenţii, dar adaptabile şi în saloanele noastre : “Dacă intraţi vreodată în criză de subiecte pe durata unei conversaţii, începeţi să vorbiţi despre mâncare”.
„Musacaua cu dovlecei şi ciuperci” postată pe forumul „Reţete în imagini” de Mary5, ne poate orienta pe meridianele şi paralele pământului după imaginaţia românilor cu pofte temperate. Se taie cinci dovlecei în formă de rondele sau pe lung. Se pun pe o tavă termorezistentă, se ung şi ei cu ulei, se dau cu un praf de sare şi se pun la cuptor să prindă crustă. Se pot pune şi pe grătar. Se toacă mărunt o ceapă şi o jumătate de kg de ciuperci. Într-o cratiţă cu puţin ulei sau unt, se prăjesc ceapa şi ciupercile, apoi se sărează, se piperează şi se presară cu cimbru. Se dau deoparte să se răcească. Se bat trei ouă şi se amestecă cu compoziţia. Și cu mărar tocat. Într-un vas termorezistent uns cu ulei se pun pe rând: un strat de dovlecei, apoi ciupercile şi se presară mozzarela rasă, apoi restul de dovlecei şi 3 ouă bătute deasupra. Vasul va sta în cuptorul încălzit la 200C, cam o jumătate de oră. Către final se pune şi restul de mozzarela şi se mai ţine în cuptor cam 10-15 minute, pentru a căpăta culoare.
În bună tradiţie britanică, la desert alegeţi o vorbă de duh a jucătorului de cricket John Price: “Pentru pui, oul cere implicare, dar pentru porc slănina cere un devotament fără margini”.