Musaca de dovlecei
Rețeta lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 04 Noiembrie 2010, 12:18
Un reality-show hibrid, Hell’s Kitchen (Bucătăria iadului), difuzat de postul britanic ITV 1, a fost urmărit de o medie de şapte milioane de telespectatori pe episod, ceea ce reprezintă un rating de 35 de procente din audienţa generală. Zece celebrităţi, printre care James Dreyfus, Belinda Carlise şi Jennifer Ellison, au petrecut două săptămâni în bucătăria lui Gordon Ramsey, fost jucător de fotbal, acum specialist în arta gastronomică şi miliardar. Invitaţii, care înainte de emisiune nu ştiau nici cum să-şi fiarbă un ou, învaţă să gătească sub supravegherea bucătarului-şef care face, de fapt, deliciul show-ului, prin temperamentul coleric şi limbajul său colorat. Hell’s Kitchen este de fapt un reality-show "nervos", atât de încărcat cu înjurături, încât abia dacă mai pot fi acoperite de beep-uri. Deşi se pare că britanicii sunt reticenţi la înjurăturile de pe micul ecran, iată însă că show-ul, în care se urlă tot timpul, a devenit atât de popular încât a avut ecouri şi în Statele Unite, Ramsey semnând un contract pentru o emisiune similară destinată americanilor.
Se ştie, înjurăturile româneşti sunt mult mai colorate decât cele din vorbirea englezilor şi fiind atât de des întâlnite pe stradă, sub toate formele lor, nu prezintă prea mare interes la televiziuni. Emisiunea „Trădaţi în dragoste” mizează în continuare pe înjurături, în partea finală, cea "de conflict", însă în combinaţie cu palme şi cu şuturi. Pe de altă parte, fiind un popor de indivizi destul de "vizuali", ca şi italienii de altfel, în emisiunile de divertisment de la noi se pune mai mult accent pe imagini cu nuanţe obscene, decât pe limbaj trivial. Astfel, poantele sunt mai puţin gustate decât cadrele cu mâna vreunei "vedete" blonde, frecând un dovlecel, pentru a ghici, chipurile, despre ce „Musaca de dovlecei” este vorba.
Se toacă o ceapă foarte fin şi se căleşte, apoi se pun 500 g de carne de porc tocată şi 3-4 linguri de bulion. Se călesc 7-8 minute şi spre final se condimentează cu cimbru, piper şi sare. 4 cartofi şi 2 dovlecei se taie felii. Într-un vas termorezistent uns cu ulei se pun: un strat de cartofi, apoi umplutura de carne şi, la final, stratul de dovlecei. Compoziţia intră la cuptor. După 20 de minute, se mai adaugă un sos de roşii şi totul se pune la cuptor încă 35 de minute, la foc potrivit. În final asezonaţi cu pătrunjel tocat mărunt şi serviţi alături o salată de sfeclă roşie.
Se apropie de regimul fantastic experimentat de scriitorul britanic George Tricker : „Mănânci ce vrei, când vrei şi cât vrei. Nu pierzi în greutate şi e foarte uşor de ţinut.”