Meniuri de post
Propunerile gastronomice ale lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 10 Martie 2011, 17:30
“Înfrânarea, exercitată liber de omul credincios, nu e înfrânare din urcuşul spre Dumnezeu, ci depărtare de rele, având rostul să-l ferească pe om de scufundarea totală în lume” - spunea Părintele Dumitru Stăniloae.
Postul cu trupul este el însuşi un act de creştere spirituală. Este o încordare a voinţei şi o reaşezare a domniei spiritului asupra trupului. În concepţia creştină, în special ortodoxă, sufletul şi trupul nu-şi trăiesc viaţa izolat, ci, în starea normală, sufletul trebuie să spiritualizeze trupul, şi trupul să fie mediul de lucrare a spiritului.
Pe lângă rugăciune şi milostenie, postul presupune şi abţinerea de la anumite mâncăruri. Deşi mulţi spun că astăzi este foarte greu să posteşti, întrucât „noi mergem la muncă şi avem nevoie de o alimentaţie sănătoasă şi bogată“, mâncarea sănătoasă nu e în mod necesar pe bază de carne, ouă şi brânză. Mai mult decât atât, oamenii de la ţară spun că Postul Paştelui este mai uşor de ţinut, pentru că o dată cu primăvara apar urzicile, spanacul, ştevia şi alte plante şi legume care pot asigura o alimentaţie sănătoasă. În mânăstiri, în această perioada nu se foloseşte ulei la mâncare, decât sâmbăta şi duminica şi în alte sărbători cu dezlegare.
În prima zi din Postul Mare pregatim cartofi fierți sau copți în staniol (pentru că staniolul le păstrează savoarea și gustul), plus o salată de varză murată și ceai sau compot, spune maica Iuliana Ciobanu, de la trapeza Catedralei mitropolitane din Iaşi. A doua zi vom pregăti o mâncărică de cartofi cu zarzavat şi ceapă, dar fără ulei, plus o salata de varză murată, compot şi ceai. A treia zi, vom prepara o supă foarte simplă şi fără ulei, eventual un cartof copt, dar nu mai mult. Mai punem şi fructe şi, ca un fel de desert, pregătim griş fiert cu zahăr. Din a patra zi se va mânca normal“.
Sarmale în frunze de ştevie cu mămăliguţă caldă, la felul al doilea, ca desert, se poate face o salată de fructe. Un alt meniu poate include: borş de hribi, la felul întâi, stufat de mazare, la felul al doilea combinat cu salată de varză murată şi ca desert se poate face o prăjitură cu morcov, de exemplu. Un alt meniu poate conţine pizza de post la felul al doilea şi mere la cuptor, ca desert. Mai putem foarte bine combina o cremă de legume cu crutoane, la felul întâi, la felul al doilea ciuperci a la grec şi ca desert se poate pregăti o prăjitură cu miere şi nuci“.