Măsuri de austeritate pentru Italia?
Comentariu de Dan Carp
14 Septembrie 2011, 11:36
Planul de austeritate al premierului Silvio Berlusconi, în valoare de 54 de miliarde de euro, va primi astăzi votul final al deputaților italieni. Planul intră în Parlament la o zi după ce Italia a făcut descoperirea dureroasă că investitorii nu mai au încredere în economia lor, considerată încă a șaptea din lume. Statul italian s-a împrumutat ieri cu aproape 4 miliarde de euro, dar operațiunea a fost considerată un eșec, italienii fiind obligați să plătească în schimb cea mai mare dobândă de când au aderat la zona euro.
Planul de austeritate include creșterea cu un procent a TVA-ului, noi taxe pentru venituri mai mari de 300.000 de euro și creșterea vârstei de pensionare pentru femei de la 60 la 65 de ani. Pachetul de măsuri a trecut deja de Senat, însă în Camera Deputaților, care are ultimul cuvânt, guvernul Berlusconi are parte de o susținere mai fragilă. Dincolo de planul de 54 de miliarde, guvernul ia în calcul vânzarea unor active deținute de stat și speră să convingă China să investească în industria din peninsulă, soluția chinezească fiind la mare căutare între statele cu probleme ale Europei.
Toate aceste masuri vin pe fondul presiunii unei datorii uriașe, de 120% din PIB. În același timp, Produsul Intern Brut este cu 5% mai mic decât cel din 2008, iar problemele politice îngreunează și mai mult situația În această vară, țara a intrat într-un blocaj, după un conflict între Silvio Berlusconi și propriul său ministru de finanțe, Giulio Tremonti. Premierul nu voia atunci sa audă de un plan de austeritate, în timp ce șeful finanțelor era adeptul tăierilor bugetare. Până la urmă, Berlusconi și-a asumat planul și Italia intră în clubul tot mai mare al țărilor care s-au apucat de echilibrarea bugetului.