Mărțișorul pampers pentru… tătici
Comentariu de Alex Lancuzov
Articol de Alex Lancuzov, 24 Februarie 2012, 17:35
De la 1 martie părinții vor fi puși din nou în fața unei alegeri dificile. O directivă europeană care își propune să încurajeze implicarea tatălui în viața bebelușului, a fost nefericit integrată în legislația românească și va ,,naște”, de fapt, mai multe probleme în familie.
Se spune despre noi că reprezentăm sexul tare. Dar ne dăm arama pe fața imediat ce devenim tătici. De la emoțiile și fericirea momentului până la confuzia din zilele următoare, bărbații sunt de nerecunoscut și pun mereu aceeași întrebare: ,,Dragă, eu ce trebuie să fac?
Este doar o mică încălzire pentru marea încercare ce-i pândește de la 1 martie și anume – schimbul de roluri. Reinventarea bărbatului pornește de la o directivă europeană care se referă la “paternitatea reciproc asumată”, adică se dorește o mai mare implicare a taților în creșterea nou-născutului, dat fiind faptul că într-o proporție covârșitoare, concediul pentru îngrijirea copilului revine mamei.
“Mărțișorul pampers” pentru tătici constă într-o lună petrecută singur acasă cu bebe iar în acest timp mama este obligată să revină la serviciu. Pentru cele 30 de zile de aventură paternală, statul îi acordă tatălui 75 % din media veniturilor ultimului an. Practic, la noi, sensul legii a fost deturnat de la obiectivul inițial și va conduce în foarte multe cazuri la bulversarea programului familiei sau chiar la pierderea alocației pentru o lună. Avem și noi calități dar, domnilor, trebuie să recunoaștem că prezența și dragostea mamei nu pot fi înlocuite. Și oricât ne-am strădui... în problema alăptatului suntem neajutoraţi!!! Anticipăm astfel în ce situaţii disperate vor fi puşi proaspeţii tătici atunci când vine ora mesei sau copilul plânge ca să fie hrănit la cerere.
Nou născutul are nevoie de prezenţa ambilor părinţi şi de aici apar controversele proiectului de lege care nu le ajută pe mame ci le obligă să aleagă între bani şi interesul BB-ului. Până şi Alianţa Anti Discriminare a Tuturor Tăticilor reclamă această directivă pentru că scurtează, de fapt, concediul parental, cu o lună. Ne gândim şi la complicaţiile de la serviciu. Angajatorul trebuie să găsească soluţii pentru salariatul care lipseşte în luna cu pricina iar pentru mama care îşi reia postul se aplică un program mult mai lejer. Vor fi probleme şi în privinţa înlocuitorului, angajat de obicei pe perioada determinată. Ca să nu mai vorbim despre bărbaţii care nu au loc de muncă!
Mult mai benefică ar fi o lună în doi alături de bebeluş, nu doar cele trei săptămâni libere pe care ar trebui să le primim dacă obţinem certificatul de puericultură.
Aşadar a început numărătoarea inversă iar părinţii copiilor ce se vor naşte după 1 martie vor trece de la agonie la extaz şi invers.