Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Mâncare de bame

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Mâncare de bame
foto: www.petitchef.ro

Articol de Florin Ionescu, 03 Iunie 2011, 09:48

Bamele devin plantă de cultură cu 2.000 de ani înainte de Hristos. Fructele acestei plante se consumă când sunt tinere – în salate (crude ori marinate), sau gătite cu ceapă, roșii, ardei sau porumb. Cele bătrâne au învelişul tare, fibros, cu multă celuloză.

Bucătarii japonezi sunt marii fani ai bamelor. Aspectul lor inspiră şi poeţii gastronomi, deci au primit o denumire poetică - degete de domniţă. În Egiptul antic, seminţele de bame erau prăjite, măcinate şi folosite în loc de cafea, obicei păstrat şi astăzi. Puţine gospodine le cunosc secretele de pregătire. Astfel, dupa ce au fost alese şi spălate, se taie codiţa bamelor în aşa fel încât să se ia foarte puţin din păstaie, să nu se deschidă şi să se zdrobească la fiert. Mai bune sunt bamele tinere, fragede, dar în acelaşi timp suficient de tari. Se pot verifica rupându-le în două. Cele care se rup uşor vor face mâncarea gustoasă.

Bamele se păstrează în frigider, într-o pungă de hârtie. Congelate, rezistă o perioada mai indelungată, până la un an. Cand fierb bamele, coaja lor elimină un suc mucilaginos. Pentru a evita acest neajuns, 1 kg de bame se fierbe într-o jumătate de litru de apă clocotită cu 1/2 l de borş sau într-un litru de apă, cu 50 ml de oţet şi o linguriţă de sare. Se limpezesc de mai multe ori în apă rece, până când se curăţă de substanţa mucilaginoasă, apoi se gatesc. Pentru a le menține culoarea verde, nu le prepara în vase de aluminiu.

Bamele sunt bogate în vitaminele A, B și C, potasiu, fier și calciu şi produc puţine calorii. Sunt bogate în fibre, care ajută la reducerea colesterolului și la prevenirea cancerului de colon și de rect.

Mâncarea de bame se face dintr-un kg de bame proaspete, 3 cepe, 500 g roşii, o ceaşcă de borş, o linguriţă de făină, o linguriţă de zahar, 3 linguri de ulei şi sare. Se taie codițele şi se opăresc cu borş îndoit cu apă, în care se lasa 15 minute. Se rumenesc în ulei cepele tăiate mărunt, se presară făina, se stinge cu apă, se adaugă roşiile date prin răzătoare, zahăr, sare şi bamele. Se lasă să fiarbă la foc mic.

În Egiptul antic, seminţele de bame erau prăjite, măcinate şi folosite în loc de cafea, obicei păstrat şi astăzi.

Femeile pot reda acel patriotism care te face să verşi o lacrimă atunci când vezi pavilionul ţării tale”, spunea un preşedinte de ţară. Dar şi bamele lăcrimează, nu-i aşa !

Etichete : mancare de bame.
Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"