Mai
Totul despre DEX
Articol de Anca Șurian Caproş, 28 Septembrie 2011, 23:06
Chiar dacă vremea de afară ne mai dă iluzia vacanţei, e totuşi cât se poate de sigur că şcoala a început. Şi au apărut şi temele! Drept pentru care zilele trecute a trebuit să-mi aduc aminte de puţină gramatică şi să ajut la alcătuirea de propoziţii cu „MAI”: legat, dezlegat, cu sensuri diferite...
Exerciţii plictisitoare poate, dar utile oricărui şcolar care doar aşa poate învăţa să vorbească şi să scrie corect. Şi bine ar fi să facă tot felul de astfel de exerciţii şi, dacă tot a ajuns la MAI, să afle şi că pur şi simplu se spune corect îmi mai trebuie ceva exerciţiu, şi nu cum ar fi tentat să repete mecanic ceea ce a auzit la unii şi alţii mai îmi trebuie ceva exerciţiu. Pentru că, da, MAI acesta, care se scrie „legat” – ca să folosesc şi eu jargonul pe înţelesul şcolarilor – are un anumit loc al lui într-un enunţ. Corect, el trebuie amplasat înaintea verbului! Problema este că în limbajul popular o ia adesea înaintea altor cuvinte pentru a-şi face loc cât mai în faţă. Şi aşa se face că auzim adesea spunându-se mai ne-a rămas ceva timp, în loc de ne-a mai rămas ceva timp. Sau mai a fost abordat acest subiect, în loc de a mai fost abordat acest subiect.
Ei bine, abordat sau neabordat, subiectul trece adesea neobservat, iar MAI ajunge să ocupe un loc nepotrivit. Noroc de alte sensuri şi utilizări că se MAI foloseşte şi corect. De exemplu, nimeni nu prea poate spune „mai cel bun” în loc de „cel mai bun”, pentru că aici chiar face parte dintr-o structură fixă. E vorba de acel MAI, care ajută la formarea gradelor de comparaţie, după cum scrie în DEX.
Iar dacă, din întâmplare, MAI aveţi de făcut propoziţii şi cu alte sensuri ale lui „MAI” legat, vă sugerez să apelaţi cu încredere la DEX, pentru că din el veţi afla şi de „maiul” cu pluralul „maiuri” care desemnează nişte „unelte sau părți de unelte în formă de ciocan (de lemn), care servesc la bătut, îndesat, nivelat” sau de acel „MAI” care denumeşte „a cincea lună a anului, popular zisă şi florar.” Cât despre când scriem „m-ai” dezlegat, acesta este un alt exerciţiu, e drept ceva mai greu de explicat la radio, dar la fel de util ambelor generaţii.