Mai bună ca dragostea
Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 25 Februarie 2011, 14:54
Un episod al telenovelei „Narcisa Salbatică” a fost printre preferatele publicului din România şi mulțumită întorsăturii pe care au luat-o lucrurile în relaţia adulterină dintre Manuela şi Emil. De altfel cei doi amanţi au şi fost surprinşi în flagrant online, de către toţi video-dependenţii şi dependentele lor, atunci cînd Cristian intra peste Emil şi-l surprindea privindu-i nevasta goală pe internet. Din fericire, pentru Emil şi Manulea, Cristian nu şi-a dat seama de ce se întâmplă, astfel că amorezii au continuat, de data aceasta chiar la el acasă, încingând pe blatul de bucătărie o partidă de amor mai fierbinte decât uleiul încins. Spectaculoasă imaginea ... nicidecum originală! Fandaxia este gata! Aragazul poate fi aruncat din miile de case onorabile ale românilor, pînă acum protejate cu decenţă şi înlocuit cu plite. Aici poate intra în poveste şi prăjitura "Better than sex" – mai bună ca dragostea, lansată de Oana Durican pe blogul personal.
Blatul se pregăteşte din: 2 ouă, 2 linguri de zahăr, 2 linguri de ulei, 2 linguri de făină, o lingură de cacao, o linguriţă rasă de praf de copt şi arome. Crema de ciocolată se prepară cu: 100 g de unt sau margarină, 2 linguri pline de Nutella, esenţă de rom şi o jumătate de ciocolată ce conţine 75% cacao. Crema albă se face cu 300 ml frişcă bătută şi zeamă de la o jumătate de lămâie. Sosul caramel se leagă din 100 g zahăr, cu 2 linguriţe de zeamă de lămâie şi 2 linguri de frişcă lichidă nebătută. Blatul se face ca un pandişpan, pentru o tava tapetată cu hârtie de copt. Se ţine la cuptorul preâncălzit, timp de 15-20 de minute. Crema de ciocolată se face din untul pus pe foc împreună cu bucăţi de ciocolată, ca să se topească, apoi se încorporează topitura în crema Nutella şi se adaugă o jumatate de sticluţă de esenţă de rom. Se păstrează la rece cam o jumătate de oră. Pentru crema albă se bate frişca şi se ţine cam 15 minute la rece. După aceea se încorporează (câte puţin) zeama de la o jumătate de lămâie, până când frişca devine cremoasă, dar fermă. Se întinde crema de frişcă peste aceea de ciocolată şi se mai ţine la rece. Se face apoi sosul caramel. Zahărul şi zeama de lămâie se pun într-un ibric, apoi pe foc, până ce începe să fiarbă zahărul. La topitura de pe focul moale se adaugă frişca lichidă să mai fiarbă împreună câteva minute. Puneţi totul deoparte şi continuaţi să amestecaţi sosul, până când se racoreşte. Se toarnă caramelul peste prajitură, se decorează şi se porţionează.
P.G. O'Rourke – jurnalist şi autor de satire politice – spunea, probabil, fără aluzii directe la telenovele, că „soţii sunt un grup de bărbaţi înarmaţi doar cu portofele şi asediaţi de o hoardă de soţii şi copii”.