Mac OS X vs. Windows
IT la inbox
23 Iunie 2011, 07:22
Statisticile din industria IT sunt foarte utile când trebuie să verifici zvonuri sau impresii. Unul din zvonurile persistente e că pe frontul sistemelor de operare Windows e pe ducă, iar alternativele precum Mac OS X sau variantele de Linux cuceresc piaţa. O fi însă şi adevărat?
Compania americană de cercetare a pieţei Forrester a publicat recent o statistică prin care evidenţiază evoluţia anuală a sistemelor de operare aflate în uz pe computerele din baza sa de clienţi corporatişti. De fiecare dată când un client ia legătura prin internet cu Forrester, el lasă urme – iar una din aceste urme e sistemul de operare.
Extrapolând datele a aproape 420.000 e conexiuni, Forrester a constatat că între aprilie 2010 şi martie 2011, Microsoft a pierdut două procente din cota sa de piaţă: la începutul perioadei de măsurare, sistemele Windows rulau pe 90% din computerele firmelor, la sfârşitul perioadei erau 88%. Pierderea de 2% s-a dus aproape integral către Apple, care şi-a mărit cota de piaţă cu 1,9% şi are acum 11 procente. Restul de 0,1% din pierderea Microsoft s-a contabilizat la Linux, care acum e instalat pe 1,4% dintre computerele analizate.
Mutaţiile mai semnificative s-au înregistrat în ponderea diverselor variante de Windows. Catastrofa Windows Vista e tot mai puţin prezentă, avea în aprilie doar 6,2% în comparaţie cu 11,3% în aprilie 2010. De o scădere la fel de mare, dar pe fondul unei prezenţe mult mai consistente a avut parte Windows XP, care rămâne calul de bătaie al flotei Windows: ponderea celor cu Windows XP a scăzut, e drept, cu vreo 7,5%, dar acest sistem e în continuare pe 60% din computere. Mare câştig e la Windows 7, care a ajuns acum la 21%, de la nici 10%. E deci dificil să vorbim de declin în casa Microsoft.