Legea Hadopi – consecințe
Pirateria pe Internet a luat amploare
30 Martie 2010, 12:01
Francezii au cea mai dură lege anti-piraterie pe internet din lume. Dacă eşti prins de trei ori că descarci ilegal de pe internet, ţi se taie macaroana – sau cablul. Dar, vorba unui celebru banc, la ce i-a ajutat? Întrebăm aşa fiindcă de la adoptarea legii, rata generală a pirateriei a crescut.
O echipă de cercetători afiliaţi Universăţii din Rennes a făcut un sondaj telefonic, pe parcursul căruia a încercat să afle de la 2000 de persoane dacă utilizatorii din Bretania s-au speriat de legea anti-piraterie, sau legea hadopi, cum se numeşte în Franţa. Răspunsul, satisfăcător pentru politicienii francezi, a fost că da. 15% dintre utilizatorii unor aşa-numite reţele directe peer2peer cum ar fi DC++, foarte popular şi în România, s-au conformat şi nu mai folosesc aceste servicii – asta în condiţiile în care autorităţile încă nu au deconectat pe nimeni de la internet. Probabil că procentajul va exploda odată ce oamenii vor constata că legea chiar funcţionează.
Problema e că cei care se dedau la piraterie nu a dispărut în ceaţă. Pur şi simplu oamenii au migrat către alte servicii, de exemplu către siteuri care oferă ilegal filme şi programe spre descărcare. Motivele sunt mai multe – pe de-o parte, legea hadopi nu acoperă practic decât reţele peer2peer, nu şi descărcarea de pe siteuri de internet. Dacă tot e interzis, e mult mai tentant pentru un utilizator mediu să nu mai intre pe – să zicem – DC++ unde mai trebuie să şi înveţi practic un program şi ia în schimb ceva de pe un site pirat din Rusia sau China.
Declinul în folosirea reţelelor peer2peer a fost mai mic decât creştere generală a pirateriei. Concluzia celor care au făcut sondajul telefonic a fost aşadar că pirateria chiar a luat amploare după intrarea în vigoare a legii hadopi – anume cu 3%.