La o ceașcă de cafea cu …
Indicații și contraindicații
Articol de Daniela Vasilescu, 14 Ianuarie 2010, 14:34
Cafeaua este un produs savurat de toată lumea, principalul motiv pentru folosirea ei fiind conținutul de cafeina. Consumată moderat, nu afectează în nici un fel funcţiile inimii, din contră, pacienţilor hipotensivi li se recomandă cel puţin o cească de cafea pe zi, deoarece aceasta poate creşte uşor tensiunea.
Dar există şi situaţii în care cafeaua face mai mult rău decât bine. De exemplu excesul de cafea afectează muşchiul inimii, provocând palpitaţii sau chiar unele afecţiuni, cum este tahicardia. Specialistii spun că persoanele care preferă cafeaua decofeinizată pentru a evita efectele cafeinei se supun influenţei altor chimicale. Analiza substanţelor utilizate pentru înlăturarea cafeinei a arătat că gradul de colesterol nociv creşte prin consumul regulat şi, odată cu el, riscurile privind bolile cardiovasculare.
De asemenea, cafeina joacă un rol important în combaterea celulitei, ea regăsindu-se în majoritatea cremelor de corp anticelulitice ca ingredient principal.
Cafeaua are un puternic efect diuretic, consumul în exces duce la deshidratarea organismului. Cu cât beți mai multă cafea și nu consumați alte lichide, riscați să vă deshidratati iar efectul va fi unul de oboseală, de lipsă de vlagă și nicidecum de energie. Pe lângă beneficiile unui consum moderat, cafeaua are și contraindicatii. Cei cu afecțiuni precum hepatită cronică, ciroză, ulcer gastric, gută, dureri de cap, hipertensiune arterială și enterocolită cronică, ar fi bine să evite consumul de cafea. Cafeaua nu este recomandată copiilor, adolescenților și mai ales femeilor în perioada menopauzei, pentru că favorizează osteoporoza.