Kedgeree cu avocado şi roşii
Comentariu de Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 11 Martie 2010, 10:35
“On the Continent people have good food; in England people have good table manners" - „Pe continent oamenii mănîncă bine, în Anglia oamenii se poartă frumos la masă” - George Mikes, autorul britanic al lucrării “How to be an Alien” (1946)
Învechită, conservatoare şi lipsită de imaginaţie, grea (din punct de vedere caloric), bucătăria britanică nu este recomandată celor care vor să urmeze un stil de viaţă absolut sănătos şi dietetic. Se încearcă revigorarea acesteia, prin influenţe mediteraneene sau asiatice, deocamdată, fără mari succese. Bucătăria britanică va fi mereu similară cu micul dejun consistent pe baza de fasole sau peştele prăjit, servit cu cartofi. Şi totuşi, Marea Britanie reueşeşte să dea lumii gastronomice bucătari celebri; Jamie Oliver, Heston Blumenthal sau Gordon Ramsey sunt printre cei mai cunoscuţi top-chefi ai lumii.
Un fel de mâncare tradiţional scoţian, asemănător drobului românesc - Haggis - este un amestec de organe interne de oaie, ceapă, mirodenii, sare şi supă de oase, totul fiert într-un înveliş de burtă de oaie timp de câteva ore.
Alt fel tradiţional este Shepard’s pie sau Cottage pie – cea mai populară plăcintă; este din carne tocată, de miel sau de vită, amestecată cu ceapă şi acoperită cu piure de cartofi şi apoi ţinută la cuptor (45-60 de minute).
Poate cea mai rapidă adaptare la alimentaţia mediteraneană, atît de des lăudată, este „Kedgeree cu avocado şi roşii”, fel de mâncare încurajator şi pentru românii care ţin post în această perioadă.
E mai bine să alegeţi un avocado mai moale sau, dacă este tare, să-l lăsaţi peste noapte într-un ziar. Se spală 150g de orez şi 150 g de linte, după care se lasă într-un castron cu apă rece, timp de 10 minute. Se încinge puţin ulei într-o cratiţă. O ceapă tăiată mărunt, se căleşte la foc mic, aproximativ 10 minute, până devine mai transparentă. Se adaugă o linguriţă de chimen măcinat şi o frunză de dafin, lăsându-se pe foc încă un minut. Se scurg orezul şi lintea şi se adaugă peste ceapă. Se pun la fiert, în 50 ml de apă, până când orezul şi lintea sunt moi. Se amestecă din când în când şi se mai poate adăugă apă fierbinte la nevoie. Avocado se taie cubuleţe. Se pune într-un castron peste care se adaugă o lingură de zeamă de lămâie, 4 roşii tăiate cubuleţe, coriandru tocat, sare şi piper după gust. Orezul se pune într-o farfurie, peste care se pune salata de avocado şi verdeaţă proaspătă.
Kedgeree este gata şi istoria se verifică: „În 1346, ciuma bubonică scoate şobolanii din meniuri în întreaga Europă, dar într-un efort de a reda încrederea populaţiei, Eduard al III-lea insistă: „Carnea rozătoarelor britanice este sigură”- Frank McNally – autorul „Ghidului Xenofobului – Irlandezii”.