Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Kedgeree cu avocado şi roşii

Comentariu de Florin Ionescu

Kedgeree cu avocado şi roşii

Articol de Florin Ionescu, 11 Martie 2010, 10:35

“On the Continent people have good food; in England people have good table manners" - „Pe continent oamenii mănîncă bine, în Anglia oamenii se poartă frumos la masă” - George Mikes, autorul britanic al lucrării “How to be an Alien” (1946)

Învechită, conservatoare şi lipsită de imaginaţie, grea (din punct de vedere caloric), bucătăria britanică nu este recomandată celor care vor să urmeze un stil de viaţă absolut sănătos şi dietetic. Se încearcă revigorarea acesteia, prin influenţe mediteraneene sau asiatice, deocamdată, fără mari succese. Bucătăria britanică va fi mereu similară cu micul dejun consistent pe baza de fasole sau peştele prăjit, servit cu cartofi. Şi totuşi, Marea Britanie reueşeşte să dea lumii gastronomice bucătari celebri; Jamie Oliver, Heston Blumenthal sau Gordon Ramsey sunt printre cei mai cunoscuţi top-chefi ai lumii.

Un fel de mâncare tradiţional scoţian, asemănător drobului românesc - Haggis - este un amestec de organe interne de oaie, ceapă, mirodenii, sare şi supă de oase, totul fiert într-un înveliş de burtă de oaie timp de câteva ore.

Alt fel tradiţional este Shepard’s pie sau Cottage pie – cea mai populară plăcintă; este din carne tocată, de miel sau de vită, amestecată cu ceapă şi acoperită cu piure de cartofi şi apoi ţinută la cuptor (45-60 de minute).

Poate cea mai rapidă adaptare la alimentaţia mediteraneană, atît de des lăudată, este „Kedgeree cu avocado şi roşii”, fel de mâncare încurajator şi pentru românii care ţin post în această perioadă.

E mai bine să alegeţi un avocado mai moale sau, dacă este tare, să-l lăsaţi peste noapte într-un ziar. Se spală 150g de orez şi 150 g de linte, după care se lasă într-un castron cu apă rece, timp de 10 minute. Se încinge puţin ulei într-o cratiţă. O ceapă tăiată mărunt, se căleşte la foc mic, aproximativ 10 minute, până devine mai transparentă. Se adaugă o linguriţă de chimen măcinat şi o frunză de dafin, lăsându-se pe foc încă un minut. Se scurg orezul şi lintea şi se adaugă peste ceapă. Se pun la fiert, în 50 ml de apă, până când orezul şi lintea sunt moi. Se amestecă din când în când şi se mai poate adăugă apă fierbinte la nevoie. Avocado se taie cubuleţe. Se pune într-un castron peste care se adaugă o lingură de zeamă de lămâie, 4 roşii tăiate cubuleţe, coriandru tocat, sare şi piper după gust. Orezul se pune într-o farfurie, peste care se pune salata de avocado şi verdeaţă proaspătă.

Kedgeree este gata şi istoria se verifică: „În 1346, ciuma bubonică scoate şobolanii din meniuri în întreaga Europă, dar într-un efort de a reda încrederea populaţiei, Eduard al III-lea insistă: „Carnea rozătoarelor britanice este sigură”- Frank McNally – autorul „Ghidului Xenofobului – Irlandezii”.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"