IPhone, dragostea mea!
Gadgetul poate crea dependenţă

12 Martie 2010, 10:25
Un nou studiu realizat de Universitatea Stanford confirmă ceea ce mulţi utilizatori ai telefonului inteligent IPhone credeau de ceva vreme. Gadgetul poate crea dependenţă.
Cercetătorii au chestionat 200 de studenţi care deţin un astfel de dispozitiv. S-a ajuns la concluzia că smartphone-ul a devenit indispensabil pentru unii iar tot mai mulţi studenţi chiar ar fi pierduţi fără el. Două treimi dintre respondenţi ar uita acasă mai degrabă portofelul decât gadgetul, iar o majoritate covârşitoare îl folosesc pe post de ceas sau alarmă şi de cele mai multe ori adorm în timp ce-l butonează. Cu toate acestea, foarte puţini studenţi îşi dau seama că sunt dependenţi de telefon, doar unul din 10 conştientizează că nu îl poate lăsa din mână. Cercetătorii au descoperit și că posesorii de telefoane inteligente identifică device-ul nu ca pe o bucată de tehnologie, ci ca pe o extensie a corpului sau a creierului lor. Îi oferă un tratament preferenţial faţă de celelalte dispozitive ca mp3 playerele sau telefoanele mobile tradiţionale şi chiar se poartă cu el ca şi cu un lucru viu. Totodată, nu lasă pe nimeni altcineva să îl atingă, l-au botezat şi cred că gadgetul lor este gelos pe playerul portabil. Pe de alte parte, smartphone-ul i-a ajutat să devină mai organizaţi şi mai productivi.
În multe cazuri, se poate chiar vorbi de o relaţie între device şi utilizator. O relaţie care le poate afecta pe cele cu alţi oameni. Mulţi declară că petrec atât de mult timp utilizând telefonul încât rudele sau prietenii s-au plâns că se simt abandonaţi. Dependenţa de tehnologie cum ar fi aparatele electronice sau internetul nu poate fi încadrată încă în categoria tulburărilor de ordin medical. Iar în ciuda rezultatelor sondajului, oamenii de ştiinţă cred că nu putem vorbi încă de o dependenţă severă, ci mai degrabă de un ataşament crescut faţă de acest tip de telefon.