Investiția în aur
Comentariu de Dan Carp
14 Iulie 2011, 14:05
Aurul este investiția cea mai fierbinte în acest moment. Cele două bănci care derulează cu clientela operațiuni cu metalul prețios au vândut de la începutul lunii, deci în mai puțin de două săptămâni, 50 de kilograme de aur, potrivit Ziarului Financiar. Valoarea acestei cantități este de aproape două milioane de euro. Și crește.
Pe piețele internaționale, aurul a atins ieri un maxim istoric de 1578 de dolari pe uncie. Astăzi, după doar câteva ore de tranzacționare, uncia se vindea deja cu 1586 de euro. Deci cine a cumpărat o uncie de aur ieri, e mai bogat azi cu opt dolari. Cine a cumpărat în urma cu o luna, are un câștig de 4%, raportat la dolar. Cine a cumpărat în urma cu un an, are un câștig de peste 30%, peste ce oferă orice bancă din lume. Iar dacă ne gândim că băncile din România oferă chiar o dobândă la depozite mai mică decât rata inflației, vorbim de o investiție mai mult decât prețioasă.
De unde această foame de aur? Noile evenimente din țările cu probleme – Grecia, Italia și chiar Statele Unite, sperie investitorii – fie că statele ar putea scăpa inflația de sub control și monedele naționale nu vor valora mai nimic, fie că statele intra în incapacitate de plată și atunci obligațiunile acestora nu mai înseamnă mare lucru. Aurul este sigur, crede lumea, în timp ce economia noastră, bazată pe bucăți de hârtie, e din ce în ce mai periculoasă.
Dezavantajul pentru cei tentați de traseul ascendent al metalelor prețioase este că, să cumperi acum, înseamnă sa cumperi scump. Aurul are darul de a nu fi instrumentul cel mai potrivit pentru investiții pe termen lung. Cel mai mare preț s-a înregistrat în anii '80, când, în Statele Unite, inflația ajunsese la 14%. Când economia și-a revenit, lumea și-a pus din nou speranțele în bucățile de hârtie cu portrete de președinți. Însă, chiar dacă anul trecut era mai ieftin, faptul ca nici americanii, nici europenii, nu găsesc soluții pentru criza datoriilor, ar putea însemna că, la anul, aurul va fi mai scump.