Internetul la sate
Comentariu de Dan Carp
12 Iulie 2011, 12:19
Biletele la meciul naționalei de fotbal cu Argentina se vând, pentru prima data, doar pe internet. Unii microbiști se revoltă, pe forumuri sportive, împotriva acestei premiere tehnologice: cum își pot cumpăra bilete persoanele în vârstă sau cu cei care nu au acces la internet? revoltă poate fi justificată, atât timp cât majoritatea românilor nu sunt conectați la rețea
Doar 44% dintre gospodăriile din România dispun de acces la internet, conform unui sondaj recent efectuat de Gallup pentru Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații. Rata de penetrare medie în Uniunea Europeană era, la sfârșitul anului 2010, de 70%.
Comisarul european pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes, prezentă ieri la București, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu rata de acces a românilor, informează Mediafax. Comisarul susține ca România trebuie sa investească în dezvoltarea internetului, mai ales în mediul rural și să faciliteze accesul pentru persoanele cu venituri și educație reduse.
Ministerul Comunicațiilor are planuri mari în aceasta privință. Până în 2015, 80% dintre gospodăriile din România ar trebui să fie conectate la internet de mare viteză. Până anul trecut, doar 37 de gospodării dintr-o sută aveau o astfel de conexiune. Mai mult, ministrul Valerian Vreme speră ca până la acea dată să fie acoperite într-un fel sau altul 90% din așa-zisele zone albe, sau zonele unde populația nu are în prezent acces la internet.
Pentru a atinge obiectivul, ministerul pregătește o strategie pe următorii zece ani și are la dispoziție 84 de milioane de euro de la Uniunea Europeană. Banii exista de mult, însă ministerul a încercat inițial sa-i folosească în alt scop – pentru celebrul portal, încă nefuncțional, eRomania. Încercarea a adus România în pragul procedurii de infringement inițiată de Uniunea Europeană. Acum însă, banii urmează a fi folosiți în scopul inițial – pentru a aduce net de calitate superioara și în cele mai izolate sate din România.