Intermedierea și reprezentarea în ... imobiliare
Comentariu de Dan Carp
18 Noiembrie 2011, 12:53
Nu mai puțin de două treimi dintre români își vând locuința fără ajutorul unei agenții, potrivit unui nou studiu realizat de compania Century 21 și citat de Mediafax. Motivul principal ar fi lipsa de încredere în agenți și convingerea că aceștia nu pot oferi un plus de valoare tranzacțiilor. Aproape toți respondenții care fac tranzacțiile pe cont propriu cred că agenții imobiliari nu lucrează în interesul lor și că sunt slab pregătiți.
Interesant este că neîncrederea proprietarului în agentul imobiliar pare să fie o caracteristica locală. În vestul Europei, în Canada și Statele Unite, companiile imobiliare sunt aproape mereu implicate. Peste 90% dintre cei care vând o casă sau un apartament în aceste zone ale lumii apelează la agenți.
De unde apare diferența? Autorii studiului au o explicație: majoritatea agenților români practică doar intermedierea, nu și reprezentarea, serviciu fundamental diferit. Practic, agentul imobiliar servește ca o punte de legătură între vânzător și cumpărător și singurul său obiectiv este să încheie tranzacția cât mai repede pentru a-și lua comisionul aferent.
Trei sferturi dintre români cred, de altfel, că intermedierea este cea mai bună cale de a colabora cu un agent imobiliar. Însă, după cum subliniază autorii, această părere e formată din cauză că intermedierea e cam singura formă de ajutor pe care o cunosc cei ce vând sau cumpără un apartament.
Mai există însă reprezentarea, care înseamnă ca agentul lucrează doar pentru una dintre părțile implicate și o ajută să găsească opțiunea ideală. Odată ce a fost explicat acest serviciu, unul din patru respondenți a afirmat că își dorește sa beneficieze de reprezentare. Studiul poate fi un semnal pentru agenți să își diversifice activitatea. Simpla intermediere nu prea îi mai impresionează pe vânzătorii și cumpărătorii români.