Implant de ... memorie
IT la inbox
21 Iunie 2011, 10:27
Pentru pacienţii care suferă de leziuni cerebrale care afectează memoria – inclusiv demenţă senilă – s-ar putea să existe pe viitor un remediu. Este vorba de un cip implantat care să-i ajute să-şi recapete o parte din memorie.
Neurologi şi ingineri de la două universităţi americane – Wake Forest şi California de Sud – au prezentat săptămâna trecută un studiu prin care au demonstrat cum pot influenţa memoria unor animale de laborator. Printr-un microprocesor implantat ei au reuşit să declanşeze şi să oprească procesele de memorie în creierul unor şobolani.
În mod concret, ei au antrenat şobolanii să acţioneze o succesiune de pârghii pentru a primi apă. Apoi au înregistrat impulsurile dintre cele două zone cerebrale care controlează memoria şi le-au stocat pe microprocesor. Într-o fază ulterioară, au drogat şobolanii, care astfel au uitat succesiunea de pârghii. Printr-o simplă apăsare de buton însă, microprocesorul le spunea exact ce trebuie să facă. Rezultatele cercetării ar putea fi aplicabile în proteze neuro-craniene pentru pacienţi care suferă de deficienţe de memorie. Însă chiar şi în teorie, aplicabilitatea e limitată: pentru a funcţiona, cipul trebuie să înregistreze mai întâi procesele de memorie, dar dacă acestea sunt deja deficitare el practic nu are ce să înregistreze. Singura opţiune ar fi ca cipurile să fie implantate înainte ca omul să se îmbolnăvească, pentru ca persoana să apeleze apoi la procesele uitate. Dar pentru memoria de scurtă durată, cipurile ar putea funcţiona perfect, înregistrând de exemplu unde cineva şi-a pus cheile sau drumul spre casă. În multe cazuri, un asemenea ajutor e suficient pentru a da personei mai multă independenţă.