“Gyros de pui cu tsatsichi de ardei” și „Picadillo”
Rețetele lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 13 Mai 2010, 06:14
Imediat după 1989 - povestea Andrei Manolescu, red. şef. adj. la Dilema Veche - un olandez s-a căsătorit cu o româncă. Femeia se afla pentru prima oară în Occident şi avea o serie de angoase. Frica de necunoscut a ţintuit-o în casă o lună întreagă. Într-o bună zi, când soţul ei era plecat la serviciu, şi-a luat inima în dinţi şi a ieşit pe stradă. Când olandezul s-a întors acasă, ea era radioasă. "Am reuşit ceva extraordinar”, i-a spus, "uită-te în frigider”. Omul a deschis uşa frigiderului şi a descoperit cu stupoare 20 de kilograme de carne de porc depozitate acolo. Femeia i-a explicat cu seninătate că atunci când a văzut atâta carne la măcelărie, i s-a părut firesc să cumpere de toţi banii pe care-i avea. Altădată s-ar fi putut, zicea ea, să nu mai găsească.
Abundenţa produce (aşadar) transformări importante; 3 maşini, 3 case, 3 concedii, 3 amante. De ce ar fi mai ciudat faptul că îţi oferi 3 fripturi? Şi ipocrizia merge până la oglinda gastronomică a unui popor; afli că mai toţi pământenii sunt vegetarieni, că mănâncă o friptură la salariu sau la ocazii. Altfel, restaurantele sunt pline şi farfuriile gem de cărnuri. Este momentul să gustăm două feluri tradiţionale din două sanctuare ale civilizaţiei: Marea Egee şi Golful Mexic.
“Gyros de pui cu tsatsichi de ardei”
Se pregăteşte mai întâi carnea de pui. Se marinează în sucul de la o lămâie, cimbru, oregano, sare, piper, ulei de măsline şi 4 căţei de usturoi pisaţi. Se lasă la rece pentru aproximativ 30 de minute. Se taie o jumătate de varză şi un ardei gras roşu fâşii. Se toarnă peste el sosul de tsatsichi. Se curăţă o ceapă medie şi se taie rondele, după care se căleşte. Se adaugă carnea marinată şi 3 linguri de bulion. Se ţine pe foc până când e gata carnea. Se serveşte lângă salată.
Să preparăm şi un „Picadillo”, pe care-l gustă toată lumea latino-americană, de la Atlantic la Pacific.
Jumătate de kg carne de porc tocată (se poate pune şi vită sau numai vită, depinde de gust), o jumătate de ceapă şi 2-3 căţei de usturoi, tăiate mărunt, se călesc în două linguri de ulei de măsline. Se adaugă un ardei iute roşu sau verde, tăiat mărunt, o ceaşcă de sos de roşii, un pahar de vin alb, stafidele şi măslinele tăiate felioare, cimbrul, oregano, piperul şi se lasă la foc mic până se absoarbe vinul şi mâncarea are consistenţă. Se serveşte cald cu orez alb fiert în apă cu sare, la care se adaugă o lingură de ulei şi … Oscar Wilde ar spune: „Ori de câte ori canibalii sunt la un pas de inaniţie, Cerul, în mila lui nesfârşită, le trimite un misionar gras”.