Guguluf de conopidă gratinată
Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 25 August 2011, 14:47
Kouglof sau kougelhof sau kugelhof sau kugelopf sau Kugelhopf (Gugelhupf în limba germană) este o specialitate din Alsacia, Austria, Republica Cehă şi Germania de sud. Este o prăjitură cu formă caracteristică, preparată într-o matriţă de ceramică ce seamănă cu un turban, iar noi îi spunem Guguluf.
În orăşelul alsacian Ribeauvillé circula o legendă care susţinea că Guguluf a fost prima prăjitură lucrată de magi anume pentru ca să-i mulţumească unui localnic pe nume Kugel - brutar - pentru ospitalitatea lui şi că forma prăjiturii semăna cu turbanele magilor. Marie Antoinette a făcut o modă cu aceste prăjituri foarte populare în Austria. Alţii cred că originea cuvântului vine din Gugelhut (Gugel cu înţelesul de minge şi Hut cu sensul de pălărie) pentru că semăna cu pălăria purtată de parlamentari la Strasbourg la vremea respectivă. Tot din semnificaţia cuvintelor în diferite limbi din zonă se poate înţelege şi că este un aluat care conţine drojdie de bere.
Un „Guguluf de conopidă gratinată”, după o idee „Slowfoodcuisine”, poate face farmecul unei mese de week-end pentru curioşi şi mofturoşi. Rupeţi 800 g de conopidă în bucheţele, spălaţi-le bine şi fierbeţi-le timp de 10 minute în apă cu sare. Trebuie să se înmoaie uşor, pentru că se mai gătesc ulterior şi la cuptor. Între timp faceţi o pastă din brânză telemea sau feta, dată pe răzătoarea mare, smântână, 4 ouă bătute, piper şi chimen. Scurgeţi conopida şi amestecaţi-o cu pasta de brânză. Ungeţi un vas cu unt şi tapetaţi-l cu pesmet. Turnaţi compoziţia, presăraţi deasupra pesmet, puneţi câteva bucăţele de unt şi coaceţi-o în cuptorul încins la 180 grade, până ce se rumeneşte la suprafaţă.
„În prima mea dimineaţă în Franţa, la micul dejun, am avut parte de un bideu de cafea, urmat de o fiertură de ovăz şi nişte broaşte”, povestea Spike Milligan - comedian, scriitor, muzician, poet şi scenarist englez. Semnul cel mai clar că bucătăria franceză a cucerit lumea şi că supuşii nu-şi iubesc cuceritorii.