GPS - de 10 ani în România
IT la inbox
04 Mai 2010, 06:10
Data de 1 mai 2010 nu a marcat doar începutul sezonului turistic plăpând din România, ci şi aniversarea a 10 ani de la introducerea actualei forme a sistemului GPS – instrumentul cu care turiştii ar putea găsi eventualele destinaţii ascunse în țara noastră.
La 1 mai 2000, preşedintele american din acea vreme, Bill Clinton, a inaugurat o nouă eră în navigaţia cu ajutorul satelitului. Evident, sistemul GPS funcţiona şi până la acea dată, dar exista în spaţiu un satelit american care bruia semnalul GPS şi prevenea astfel utilizarea sistemului de către altcineva decât forţele armate americane.
De fapt, marina americană folosea din 1960 un sistem de sateliţi pentru ghidare rachetelor lansate de pe navele de luptăm iar în 1980 a fost introdus actualul sistem GPS. Pentru uzul civililor, GPS-ul a fost aprobat în 1983, dar cu mari limitări. Acum zece ani, Clinton nu a făcut aşadar altceva decât să oprească semnalul de bruiaj, dând ocazia sistemului global de navigaţie prin satelit să se dezvolte până la nivelul actual.
Viitorul navigaţiei cu ajutorul satelitului pare mai mult decât promiţător.
Până în 2025 se estimează că piaţa aferentă va atinge un volum de peste 235 de miliarde de euro. În prezent, mai toate telefoanele inteligentele sunt dotate cu receptor GPS, iar sistemele nu mai arată de mult doar drumul cel mai scurt între două puncte. Informaţia este tot mai bogată, fiindcă nu mai provine doar de la sateliţi, ci şi din internet: sistemul te avertizează unde sunt ambuteiaje, îţi indică rutele ocolitoare pentru a scăpa de blocaje, în oraşe poţi vedea poziţia restaurantelor, muzeelor şi a altor puncte de atracţie.
Va fi interesant de urmărit cum va evolua sistemul concurent Galileo, conceput de mai multe state europene şi non-europene şi preconizat pentru 2013.