Gata cu etichetele mincinoase!
Comentariu de Alex Lancuzov
Articol de Alex Lancuzov, 18 Mai 2012, 12:05
,,Reduce colesterolul din sânge și riscul bolilor de inimă, îmbunătățește concentrarea și capacitatea de efort, ajută digestia și fortifică oasele”… iată doar 3 exemple din cele aproape 40.000 de sloganuri ale alimentelor care prelungesc viața. Într-un domeniu cu puternice interese comerciale care fentează drepturile consumatorului, Comisia Europeană face ordine și anunță o listă a reclamelor acceptate pe etichetele produselor alimentare. Peste 6 luni, deci din decembrie, vor fi permise doar 222 de mențiuni benefice organismului. Toate acestea au fost testate în laborator și au contribuit la un sistem imunitar puternic sau la tratarea unor mici probleme de sănătate.
Practic un suc, așa-zis natural dar plin de coloranți, nu are cum să ne asigure știu eu ce doză zilnică recomandată. Iar un iaurt care rezistă în frigider săptămâni bune, fixează doar E-urile în oase. În plus, producătorii sau importatorii din România profită de vidul legislativ și trec pe etichete doar ce le convine și cu litere minuscule. Salamul nu mai e salam, brânza din magazine are gust de plastic, iar mierea și bulionul sunt cele mai contrafăcute produse de pe piață. Inspectorii de la Protecția Consumatorului ne avertizează că au găsit borcane de miere pline de melasă fără legătură cu stupul, ci doar cu laboratorul chimic clandestin. Nici pasta de tomate nu e mai curată; inspectorii au văzut roșiile doar pe etichetă, amestecul fiind doar o masă de amidon, coloranți și aditivi.
Așadar, în cele 6 luni de grație, producătorii trebuie să-și dovedească buna credință, iar dacă la sfârșitul anului vom vedea la raft alimente cu referire la sănătate, atunci se presupune că au primit aprobare conform normelor europene, destul de riguroase.
De cealaltă parte, lista 222 are și câteva lipsuri semnalate de doctorul Gheorghe Mencincopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Pentru, iaurt, ceai verde, prune și mai ales în cazul mierii tradiționale, Comisia Europeană nu a aprobat nicio mențiune de nutriție și sănătate deși toate acestea au calități incontestabile. Sunt curios la ce găselnițe vor apela producătorii pentru a-și vinde mai bine marfa și dacă vom reuși să ne facem timp pentru a citi cu atenție ce scrie pe fiecare ambalaj.