G20 - soluții, planuri, decizii
Comentariu de Dan Carp
17 Octombrie 2011, 14:12
Liderii Uniunii se întâlnesc la sfârșitul săptămânii într-un summit, iar pe agendă este, nu pentru prima dată, situația țărilor membre îndatorate. Însă, după ce au avut mai multe întruniri fără efect, miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor centrale din G20, europeni sau ne-europeni, și-au pierdut răbdarea și avertizează că, dacă Europa nu-și vine în fire, va începe sa afecteze și economiile emergente.
Ministrul francez de finanțe, Francois Baroin, care a prezidat întâlnirea G20 de la Paris, a arătat ca Germania și Franța sunt pe cale să cadă de acord asupra unui plan. Acesta ar include reducerea datoriilor Greciei, împiedicarea extinderii crizei către alte țări și protejarea băncilor europene. Liderii G20 îndeamnă omologii europeni să maximizeze și impactul Fondului de Stabilitate Financiară, un fel de firmă de asigurare a statelor din zona euro.
O altă decizie importantă a marilor finanțiști mondiali vizează băncile, indiferent de continentul pe care se află. Situația economică actuală se datorează în mare măsură faptului că instituțiile financiare importante s-au împrumutat peste posibilități. Când baloanele s-au spart pe mapamond, băncile nu au mai avut de unde să scoată banii și, în multe cazuri, a intervenit statul pentru a le salva. Liderii G20 vor sa evite o altă asemenea situație și au căzut de acord sa suplimenteze capitalul băncilor importante cu 2,5%. Scopul acestei masuri ar fi ca băncile sa aibă suficient capital să poată rezista singure unor turbulențe pe piață.
Nici liderii G20 nu au pus însă piciorul în prag imediat. Summitul de la Paris a fost unul pregătitor. Abia la începutul lunii noiembrie, la Cannes, se vor lua decizii finale. Iar mărirea capitalului băncilor se va face în etape, începând cu 2016. În rest, este vorba doar de noi sfaturi și noi avertismente pentru europeni.