Frittata
Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 22 Februarie 2011, 23:22
În bucătăria occidentală, “Frittata” este asimilată cu Italia. Sinteza gostronomică globală ne duce şi în spaţiul iranian, acolo unde se pregăteşte kookoo. Sunt mai multe feluri de a face acest fel de mâncare: kookoo sabzi (frittata cu ierburi) şi kookoo sibzamini (frittata cu cartofi). Mi-ar părea rău să credeţi că bucătăria românilor este inferioară la acest capitol. “Frittata” este omleta nostră tradiţională şi cu generozitatea lor proverbială, românii ar putea fi campioni mondiali în materie de fantezie şi gust estetic în pregătirea unei omlete.
Prima legătură pe care artiştii bucătăriei ar face-o este cu o bunică mai celebră pe nume - “quiche lorraine”- reţeta bună la toate a francezilor. În modestia proverbială a românului să ne lăsăm inspiraţi de ideile gustoase lansate de pagina de web “Dulceaţă de trandafiri”, un blog de-a joaca-n bucate.
Cartofii se feliază subțire pentru că trebuie să se patrundă uşor. Ardeiul gras se taie cuburi, patrunjelul se toacă mărunt, ceapa se taie solzi. Într-o oală medie se pun la fiert cartofii şi ardeiul gras, până se pot străpunge cu o furculiţă. Se scot cu o spumieră şi se pun alături. Într-o tigaie, se încinge ulei de măsline pentru a căli ceapa. Când devine sticloasă, se pun peste ea cartofii, ardeiul şi porumbul şi se călesc împreună încă 2-3 min. 4-5 ouă se bat cu pătrunjel, sare si piper. Legumele din tigaie se pun peste ouă şi apoi se toarnă totul la loc în tigaie. Se mai ţine pe foc încă 2-3 min, se toarnă totul într-o formă, se presară parmezan sau un caşcaval mai gras şi mai sărat. Totul se îndreaptă triumfal spre cuptorul preâncălzit, aşteptând cu încredere un semnal frumos mirositor. Cu suficientă modestie, merită să recunoaştem că şi cei mai nepricepuţi bărbaţi reuşesc adevărate capodopere ale genului cu “Frittatele” personale şi fanteziste. Pentru că fantezia este o componentă preincipală. Toate culorile gastronomiei pot fi căutate şi toate ingredientele pământului merită a fi încercate într-o “Frittata”. Curaj! Lingura de argint este în aşteptarea unui maestru original.
Cu burta plină orice ambuscadă a spiritului poate fi luată drept filosofie: „Dumnezeu este cel mai tare serviciu de informaţii din lume – ştie tot, chiar şi-un fir de păr” – Gigi Becali – parlamentar european şi om de afaceri român. Merită făcută specificaţia !