"Fluturii sunt liberi"
Comentariu de Adela Călugăru
11 Aprilie 2012, 13:38
Fluturii reprezintă o lume fascinantă, nu numai pentru oamenii de ştiinţă, dar şi pentru noi, oamenii obişnuiţi, care ne minunăm ori de câte ori vedem interesantele şi coloratele desene de pe aripile acestor micuţe făpturi.
Lepidopterele, nume generic dat speciilor de fluturi, au apărut cu peste 100 de milioane de ani în urmă. Se găsesc în aproape toate colţurile lumii, mai puţin la Polul Nord si Polul Sud, fiind mai răspândiţi la tropice decât în America de Nord și în Europa. Asemeni păsărilor, fluturii pot zbura pe distanţe mari. În lume sunt peste 20.000 de specii, dintre care 700 în America de Nord.
Cel mai mare fluture diurn din lume este considerat fluturele „Regina Alexandra” din Noua Guinee. El are anvergura aripilor de aproape 33 cm și trăieşte la o altitudine de 1500 m. Femela are aripile imense, de culoare brună, în timp ce ale masculului, care este mult mai mic, sunt albastre-verzi. Dimensiunile sale au atras dintotdeauna colecţionarii, uimiţi de mărimea neobişnuită a lor, de aceea "Regina Alexandra" a devenit o raritate, fiind pe cale de dispariţie.
De pildă, ştiaţi că papilele gustative ale fluturilor se află pe picioruşe? În felul acesta îşi caută frunzele cele mai potrivite pe care să depună ouă şi care să poată fi apoi consumate de omizi.
Există şi o simbolistică a fluturilor. În cultura japoneză antică, fluturele a fost un simbol adoptat de dictatorii militari japonezi împreună cu samuraii lor, sub formă de podoabă de familie. Pe armura samurailor razboinici, fluturele se găsea ca emblemă.
Cea mai comună folosinţă a simbolului fluturelui este ca vindecător sentimental în relaţii de iubire, deoarece fluturele este asociat cel mai bine cu senzaţiile percepute de îndragostiţi atunci când iubesc.
Datorită vieţii scurte a fluturilor , anticii îi vedeau ca pe nişte simboluri ale efemerului iar în mitologia europeană, fluturii simbolizează sufletul omenesc, de aceea oamenii se temeau de ei, îi tratau cu cel mai mare respect şi îi îngrijeau cu cea mai mare conştiinciozitate.
In cultura irlandeză, fluturii sunt cunoscuţi a fi sufletele celor morţi, care sunt în aşteptarea călătoriei lor prin purgatoriu iar cultura americană deţine credinţa că un fluture este un mesager care transmite zeilor, în ceruri, mesajele oamenilor, dorinţele fiind astfel garantate.
Si totuşi există un loc unde îi puteţi vedea „la ei acasă”. Valea Fluturilor, din Insula Rhodos, Grecia este o vale de aproape 1,5 km într-o pădure de plopi. Aceşti plopi fac parte dintr-o specie deosebită care secretă o răşină cu un miros special – acesta este motivul pentru care valea atrage în fiecare an din iunie până în septembrie o colonie de milioane de fluturi.
Enciclopedia Britanica menţionează că majoritatea fluturilor nu trăiesc mai mult de câteva săptămâni, dar că există unele specii care pot ajunge până la 18 luni. În timpul scurtei lor vieţi, neobosiţii fluturi îndeplinesc o muncă vitală polenizând florile, arbuştii şi pomii fructiferi. Şi mai mult decât atât, prezenţa lor adaugă un strop de frumuseţe şi de încântare zonei rurale. Vara nu ar fi vară fără ei.