Felicitări de Crăciun
Comentariu de Constanța Comănici
13 Decembrie 2010, 16:47
FELICITĂRILE DE CRĂCIUN sunt cea mai simplă cale de a transmite un mesaj de sărbători. În Antichitate, chinezii şi grecii adresau urări cu prilejul Anului Nou, pe suluri de papirus. Europenii din spaţiul german le-au adoptat pe la începutul secolului al – XIII-lea. Ei sculptau în lemn felicitări, de Anul Nou sau de Sfântul Valentin, patronul îndrăgostiţilor. Treptat, s-a trecut la confecţionarea felicitărilor din hârtie.
Locul de naştere al felicitării de Crăciun este Anglia. Fondatorul, Victoria and Albert Museum din Londra, Sir Henry Cole a creat această formă ieftină de a trimite mesaje cunoscuţilor. Din dorinţa de a arăta nu numai familiei, ci şi prietenilor sau partenerilor de afaceri faptul că se gândeşte la ei în aceasta perioadă a generozităţii, Henri Cole l-a însărcinat pe John Calcott Horsley să îi picteze o felicitare pe care să scrie "Crăciun fericit şi un An Nou cu bucurii" ("A Merry Christmas and a Happy New Year to You"). Desenul ilustra sărbătoarea în familie şi amintea de datoria de ajutorare a celor săraci. Felicitarea tipărită a cucerit rapid întreaga Europă, apoi Asia şi America.
Conţinutul felicitării de Crăciun s-a adaptat fiecărei perioade istorice: dacă în timpul războiului predominau mesajele patriotice, în prezent felicitările sunt folosite de marile companii pentru transmiterea de mesaje caritabile. Hârtia a fost înlocuită de spaţiul virtual, odată cu apariţia Internetului. În lumea contemporană mesajul a devenit adesea formal, iar instituţiile expediază felicitări angajaţilor. Există şi fenomenul invers, când poţi trimite felicitări de Crăciun şefului sau unor colegi. Fie că o faci virtual sau prin poştă, mesajul este comun: CRĂCIUN FERICIT! Eventual, în epoca vitezei câştigăm timp lansând în acelaşi timp şi urarea AN NOU CU BUCURII!