Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Fast Food versus Slow Food

Comentariul lui Florin Ionescu

Fast Food versus Slow Food
Florin Ionescu

Articol de Florin Ionescu, 07 Ianuarie 2010, 11:37

“Fast Food versus Slow Food”… este dezbaterea momentului, la care unii încearcă să dezbrace conceptul de fast food de straiele lui demonice, iar ceilalţi îşi propun o revitalizare a produselor tradiţionale româneşti fără a se proclama inamicii fast food.

Nu numai în România este evidentă creşterea exponenţială a cererii pentru produse tradiţionale, precum şi cea a numărului de târguri care le pun în valoare. Oamenii devin mai responsabili vizavi de sănătatea lor şi încep să reacţioneaze împotriva mîncării standardizate, a “obiectelor comestibile neidentificate”, cum le numeşte antropologul Vintilă Mihăilescu, de la Muzeul Țăranului Român.

“Patrimonializarea gustului”, constată 1,3 milioane de căutări pe Google pentru “produse locale româneşti” şi 280.000 pentru “produse tradiţionale româneşti” (cînd vine vorba de pagini scrise în ţară) şi 2,5 milioane pentru “Romanian local food”, respectiv 15,6 milioane pentru “Romanian tradiţional food”. Remarcabil, veţi spune!

În tot acest timp, se vede cu ochiul liber cum românii au luat cu asalt supermarketurile şi dau impresia unei “bulimii” generale, care sporeşte tulburările de alimentaţie. Culmea, un exemplu larg răspândit al acestor tulburări este anorexia (lipsa poftei de mâncare). Reacţiile autohtoniste s-au făcut simțite firav şi, paradoxal, tot marea industrie a stârnit o reacţie mai percutantă, prin marketizarea produselor tradiţionale. S-a infiripat astfel, un “imaginar al tradiţionalului” ce a permis intrarea pe piaţă a micilor producători.

Dar sinteza gusturilor la emisiunea “România împreună” contiună cu „risotto cu praz şi fenicul”, ce în farfurie tot „pilaf” se numeşte.


Se toacă mărunt 2 cepe mici, 15 cm de praz se taie feliuţe în diagonală, 2 căţei de usturoi se zdrobesc şi se toacă mărunt. 1 bulb de 150 g fenicul se toacă şi el în formă de cubuleţe. 2 roşii mici se taie tot în cubuleţe. Se pun într-o tigaie 2 linguri ulei de măsline şi se pun şi legumele tocate. Se condimentează cu sare şi piper şi se lasă la foc mediu 2-3 minute. Se adaugă 200 g orez cu bob rotund, pînă devin boabele translucide, amestecând mereu cu o paletă. Se toarnă 150 ml vin alb de calitate, pînă se înglobează lichidul.


Apoi din 500 de ml de supă fierbinte se pune cîte un polonic şi se fierbe înăbuşit pînă se absoarbe. Acum este momentul să puneţi 1 vârf de cuţit de firişoare de şofran, ca să se coloreze orezul prin fierbere şi să capete o aromă specială.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"