Fast Food versus Slow Food
Comentariul lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 07 Ianuarie 2010, 11:37
“Fast Food versus Slow Food”… este dezbaterea momentului, la care unii încearcă să dezbrace conceptul de fast food de straiele lui demonice, iar ceilalţi îşi propun o revitalizare a produselor tradiţionale româneşti fără a se proclama inamicii fast food.
Nu numai în România este evidentă creşterea exponenţială a cererii pentru produse tradiţionale, precum şi cea a numărului de târguri care le pun în valoare. Oamenii devin mai responsabili vizavi de sănătatea lor şi încep să reacţioneaze împotriva mîncării standardizate, a “obiectelor comestibile neidentificate”, cum le numeşte antropologul Vintilă Mihăilescu, de la Muzeul Țăranului Român.
“Patrimonializarea gustului”, constată 1,3 milioane de căutări pe Google pentru “produse locale româneşti” şi 280.000 pentru “produse tradiţionale româneşti” (cînd vine vorba de pagini scrise în ţară) şi 2,5 milioane pentru “Romanian local food”, respectiv 15,6 milioane pentru “Romanian tradiţional food”. Remarcabil, veţi spune!
În tot acest timp, se vede cu ochiul liber cum românii au luat cu asalt supermarketurile şi dau impresia unei “bulimii” generale, care sporeşte tulburările de alimentaţie. Culmea, un exemplu larg răspândit al acestor tulburări este anorexia (lipsa poftei de mâncare). Reacţiile autohtoniste s-au făcut simțite firav şi, paradoxal, tot marea industrie a stârnit o reacţie mai percutantă, prin marketizarea produselor tradiţionale. S-a infiripat astfel, un “imaginar al tradiţionalului” ce a permis intrarea pe piaţă a micilor producători.
Dar sinteza gusturilor la emisiunea “România împreună” contiună cu „risotto cu praz şi fenicul”, ce în farfurie tot „pilaf” se numeşte.
Se toacă mărunt 2 cepe mici, 15 cm de praz se taie feliuţe în diagonală, 2 căţei de usturoi se zdrobesc şi se toacă mărunt. 1 bulb de 150 g fenicul se toacă şi el în formă de cubuleţe. 2 roşii mici se taie tot în cubuleţe. Se pun într-o tigaie 2 linguri ulei de măsline şi se pun şi legumele tocate. Se condimentează cu sare şi piper şi se lasă la foc mediu 2-3 minute. Se adaugă 200 g orez cu bob rotund, pînă devin boabele translucide, amestecând mereu cu o paletă. Se toarnă 150 ml vin alb de calitate, pînă se înglobează lichidul.
Apoi din 500 de ml de supă fierbinte se pune cîte un polonic şi se fierbe înăbuşit pînă se absoarbe. Acum este momentul să puneţi 1 vârf de cuţit de firişoare de şofran, ca să se coloreze orezul prin fierbere şi să capete o aromă specială.