Falsuri, furturi, înșelătorii... pe Internet
IT la inbox
14 Martie 2011, 11:03
Cutremurul de vineri din Japonia ar putea naşte şi o serie de înşelătorii pe internet, avertizează o companie de securitate virtuală din SUA. Utilizatorii trebuie să fie atenţi pentru că există şanse să apară e-mail-uri false care cer ajutor financiar pentru sinistraţii niponi, programe antivirus false şi atacuri phishing legate de cutremurul din Pacific şi tsunami-urile din zonă.
Mail-urile primite ar putea conţine link-uri sau ataşamente care ar redirecţiona utilizatorii către site-uri care conţin viruşi, sau folosite pentru a fura datele persoanele. Atacurile phishing vizează furtul de date precum nume de utilizatori, parole, dar şi informaţii bancare. E-mail-urile şi site-urile unor organizaţii care nu există şi cer donaţii pentru întrajutorarea Japoniei sunt foarte comune după ce a avut loc un dezastru natural, spun specialiştii americani.
Aşa cum, anul trecut, o lume întreagă încerca să ajute victimele cutremurului din Haiti, FBI avertiza că există persoane care caută oportunităţi să înşele lumea pentru bani pe seama celor care erau în suferinţă. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi când uraganul Katrina a lovit oraşul New Orleans. La doar o luna de la dezastru, FBI suspecta nu mai puţin de 4600 de site-uri care cereau bani în numele victimelor. Un val de înşelătorii s-a propagat ultrarapid în 2001, când a avut loc atacul de la World Trade Center. În numai o oră de la incident au apărut site-uri care aveau de gând să înşele lumea care îşi dorea să ajute.
Specialiştii americani recomandă să fim sceptici atunci când suntem contactaţi prin e-mail sau prin mesaje pe reţele sociale, pentru donaţii, de către persoane care pretind că sunt victime ale cutremurului sau reprezentanţi ai unei organizaţii de binefacere. Cereţi numele, numărul de telefon şi adresa organizaţiei. Cele oneste vă vor răspunde cu detaliile cerute întrucât vor să vă încurajeze să aveţi încredere în ele.