Evoluția pieței imobiliare
Comentariu de Dan Carp
10 Februarie 2011, 18:18
Nu ştim dacă locuitorii Sibiului, Clujului sau ai Constanţei cred cu tărie că acum nu se mai construieşte ca pe vremuri, dar în aceste oraşe, un apartament vechi e mai scump decât unul nou. Este o situaţie rară - la nivelul întregii ţări, diferenţa de preţ între apartamentele vechi şi cele noi este de 11 procente.
Din datele firmei Darian, care activează pe piața evaluărilor imobiliare, prețul mediu al unui metru pătrat într-un apartament vechi a fost în a doua jumătate a lui 2010, de 774 de euro. Într-un apartament nou metrul pătrat a costat 846 de euro.
În București preţurile au scăzut şi pentru apartamentele noi şi pentru cele vechi, ceva mai mult decât media de 10% înregistrată la nivelul întregii ţări. Oraşele cele mai afectate au fost însă Satu Mare, în cazul apartamentelor vechi, şi Iaşi, în cazul celor noi. În schimb în Arad și în Sibiu se pare că vânzătorii se ţin încă tari. În cele două oraşe, preţul apartamentelor vechi, respectiv al celor noi, a scăzut cu doar două-trei procente.
Preţul chiriilor a scăzut, în medie, tot cu circa 10% din 2009 până în 2010. În Bucureşti situaţia e destul de bizară. Capitala e oraşul în care chiria la apartamentele vechi a scăzut cel mai mult – 30%. În schimb, tot în Bucureşti, apartamentele noi s-au închiriat în 2010 cu aproape acelaşi preţ ca în 2009.
Pentru 2011 experţii care au întocmit studiul nu amăgesc cumpărătorii că piaţa îşi va reveni. Abia pe finalul anului, zic ei, căderea se opreşte. Există două argumente în favoarea stabilizării pieţei şi a creşterii numărului de tranzacţii. Primul ar fi relaxarea condiţiilor de creditare. Al doilea, creşterea numărului de executări silite. Tot mai multe apartamente sunt puse la vânzare de către executori iar amatorii de chilipiruri se îmbulzesc la licitaţii. Ciudat lucru, ghinionul celor care nu-şi mai pot plăti rata la casă este norocul pieţei imobiliare.